fbpx
6.6 C
Cluj-Napoca

Kanadáról jelentem

Publicat în

spot_img
spot_img

Zsinati gyûlést tartottunk Kanadában 2023. szeptember utolsó napjaiban. Az Egyesült Államokban élô magyar református lelkészeknek át kellett lépniük azt a határt, amirôl eddig ideális elképzelése volt a legtöbbünknek. Mára azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. Jogos félelem fogja el a kanadai hatóságokat, amikor látják déli szomszédjukat, ahová ellenôrizetlenül áramlik be a nép. Ugyanakkor kialakulnak olyan reakciók is, amelyek ész érvekkel nem alátámaszthatók. Például az, hogy amikor az ember egy alagúton át bejut Kanadába Detroit városából egy barátságtalan fiatal, nôi határôr fogadja, aki mindenféle rá nem tartozó és ellenôrizhetetlen kérdéseket tesz fel. Még az olyan kérdések jogosnak is nevezhetôk, hogy “Hozott-e magával kábítószert, fegyvert, vagy nagymennyiségû készpénzt?”

Bár, erre meg az mondhatnánk, hogy a fegyver- és kábítószer csempész nem fogja a határôr orrára kötni, ha éppen “cucc” van nála. Miután a kedves hölggyel tudattam, hogy lelkipásztor vagyok és egyházi gyûlésre jöttem ebbe a valamikor jobb sosra érdemesült országba, az volt a kérdése, hogy amerikai lelkészek miért tartanak gyûlést pont Kanadában? Különbenis a határôr bódé elôtt lévô 160 fokos kanyarban volt egy stop tábla, ahol nem álltam meg úgy, hogy csak lépésben lehetett haladni a forgalmi torlódás miatt. Ezt látta az a szerv, aki kb. 50 méterre ült egy fülkében és közben az elôtte sorjázó autók papírjait ellenôrizte egyszerre, ugyanabban a munkaidôben. Erre udvariasan bocsánatot kértem. Szomorúan kellett közvetlen megtapasztalója lennem annak, hogy a liberal-fasizmus hogyan próbál ellenséget gyártani a barátból, az ellenséget pedig barátnak feltüntetni. Az a vígasztalásunk, hogy a keresztyénség akkor élte virágkorát és akkor volt a legerôsebb, amikor üldözték. A fizikai szenvedésektôl még messze vagyunk ugyan, de egy fajta markáns keresztyénellenesség egyre inkább megmutatkozik. Az ellenséges környezet azonban arra sarkall, hogy kénytelenek legyünk újra megfogalmazni hitünket és mindenki elé tárni, aki rákérdez. A legnagyobb ellenség azonban a közömbösség a barikád mindkét oldalán. Engedjük, hogy a Szentlélek tûze hasson át bennünket és élezgesse bennünk a szeretet parazsát!

Drótos Árpád, református lelkipásztor, 2023. október 1., Manhattan

Articole recente

EDITORIAL | România, maica unui neam răstignit de farisei și trădători

Ziua de 1 Decembrie este momentul în care toți românii sărbătoresc, care cum pot, Ziua Națională. E, însă, și ziua în care toate lichelele și toți prădătorii de neam și țară devin brusc “patrioți”.

Paradă cu 1000 de militari români, francezi și polonezi, la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Peste 1.000 de militari, inclusiv polonezi și francezi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari vor participa la parada militară care are loc vineri, de Ziua Națională, la Alba Iulia

A fost inaugurată noua expoziţie permanentă a Sălii Unirii din Alba Iulia

Sunt expuse majoritatea pieselor importante relaţionate cu actul Unirii din colecţiile muzeului.

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Mai multe articole de același fel

FÖLDIEK ÉS MENNYEIEK

A világban rend uralkodik. Káosz az emberi fejekben van. Erre utal Jézus Krisztus, amikor Nikodémusnak ezt a kérdést szögezi: “Ha a földi dolgokat mondtam el nektek, és nem hisztek, akkor hogyan fogtok hinni, ha majd a mennyeieket mondom el nektek?” (János 3,12)