fbpx
-3.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘTimişoara găzduiește Forumul "Finanţări pentru cultură şi conectare internaţională"

Timişoara găzduiește Forumul „Finanţări pentru cultură şi conectare internaţională”

Publicat în

spot_img
spot_img

Între 30-31 octombrie, la Timişoara, va avea loc conferinţa Forumul Finanţări pentru cultură şi conectare internaţională. Evenimentul îşi propune să contribuie la creşterea capacităţii operatorilor culturali de a dezvolta idei de proiecte viabile şi sustenabile, să susţină profesionalizarea şi inovaţia în finanţarea publică pentru cultură, în context european.

Evenimentul va avea loc la Faber (Splaiul Penes Curcanul nr. 4-5) şi Cinema Victoria (Strada Ciprian Porumbescu nr. 2) şi este organizat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, împreună cu Biroul Europa Creativă România, din cadrul Unităţii de Management a Proiectului – Ministerul Culturii.

„În 2023 ne uităm la practicile de finanţare publică inovatoare şi la contextul creat de Programul cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii”, în special la dimensiunea europeană a colaborărilor, parteneriatelor şi programelor de creştere de capacităţi pentru profesionişti şi organizaţii”, a spus Raluca Iacob, Coordonatoare Power Station şi monitorizare-evaluare rezultate şi impact Timişoara 2023.

„Evenimentul îşi propune să aducă împreună operatori culturali, experţi, reprezentanţi ai unor autorităţi publice şi instituţii naţionale şi internaţionale, oferind organizaţiilor culturale resurse utile dezvoltării, recomandări aplicate şi exemple de bune practici, care pot fi utilizate pentru o dezvoltare organizaţională strategică”, a adăugat Sorin Enus, Europa Creativă.

Timp de două zile participanţii se vor familiariza cu proiectele de cooperare Europa Creativă în care sunt implicate organizaţii din România şi cu detalii despre finanţări disponibile la nivel european pentru operatorii din sectoarele culturale şi creative, organizaţii şi persoane fizice. De asemenea, vor fi aduse în discuţie cele mai importante demersuri de politică publică la nivel naţional şi local şi modul în care acestea influenţează practicile de finanţare şi statutul practicienilor culturali. Vor fi prezentate şi dezbătute abordări de creştere a capacităţii actorilor culturali şi contribuţia acestora la relaţiile culturale internaţionale şi diplomaţia culturală.

Vor susţine prezentări reprezentanţi ai unor organizaţii şi instituţii de cultură, alături de cei ai Ministerului Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, Biroul Europa Creativă, Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, Punctul Naţional de Contact pentru Noul Bauhaus European, Punctul de contact Cetăţeni, Egalitate, Drepturi şi Valori România. La dezbaterea cu tema Relaţii internaţionale prin mobilităţi şi cooperare culturală vor vorbi reprezentaţi ai Veszprem Balaton Capitală Europeană a Culturii 2023, Elefsina Capitală Europeană a Culturii 2023, Institutului Cultural Român şi Primăriei Municipiului Timişoara. De asemenea, vom afla despre tendinţe în sprijinirea dezvoltării capacităţii actorilor culturali prin programe dedicate de finanţare şi formare profesională alături de colegi din reţeaua europeană On the Move, Reţeaua Europeană a Centrelor Culturale şi Institutul Goethe România. Întreg programul al celor două zile îl puteţi vedea aici: agenda evenimentului.

Participarea este liberă, pe bază de înscriere, prin completarea unui formular online până cel târziu vineri, 27 octombrie. Mai multe detalii despre eveniment: www.centruldeproiecte.ro, www.europa-creativa.eu/cultura

Evenimentul face parte din programul Power Station, componenta Programului cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creşterii capacităţii sectorului cultural şi implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara.

Biroul Europa Creativă România promovează Programul Europa Creativă la nivel naţional, acordă asistenţă tehnică gratuită operatorilor care vor să acceseze această finanţare, contribuie la identificarea de parteneri europeni pentru cooperare şi promovează proiectele finanţate. BEC România este găzduit de Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii şi face parte din reţeaua Birourilor Europa Creativă din ţările participante la acest program.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara este o instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Local Timişoara. Facilitează accesul comunităţii la resurse şi finanţează, din bugetul local al oraşului, proiecte în cultură, educaţie, tineret, implicare civică, sport şi mediu care dau viaţă unui un oraş creativ, dinamic şi incluziv. Centrul de Proiecte funcţionează ca organism de implementare al Municipiului Timişoara pentru Programul cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Articole recente

Liga Studenților din Timișoara vă invită la o seară autentică de colinde tradiționale românești

Va fi un eveniment organizat sub forma unei scenete, în care se vor îngâna timpul și lumea și la care Liga Studenților din Timișoara vă invită pentru a vă transmite că împodobirea sufletului este mai importantă decât cea a caselor.

UBB conduce proiectul prin care vor fi digitalizate cele mai vechi scrieri despre Sighișoara

Cele mai vechi scrieri existente în Biblioteca Documentară a Muzeului de Istorie din Sighişoara, dar şi în alte arhive şi biblioteci din ţară referitoare la acest burg urmează să fie scanate pentru a fi accesate online, în cadrul unui proiect coordonat de Centrul de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală TRANS.SCRIPT al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Editura „Victor Babeş” – 15 ani de activitate

În anul 2023, Editura „Victor Babeş” a publicat circa 60 de volume, adunând un număr de peste 550 lucrări în cei 15 ani de activitate.

Lansare de carte | „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și Editura „Victor Babeş” anunță lansarea volumului intitulat „ Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.

Mai multe articole de același fel

Liga Studenților din Timișoara vă invită la o seară autentică de colinde tradiționale românești

Va fi un eveniment organizat sub forma unei scenete, în care se vor îngâna timpul și lumea și la care Liga Studenților din Timișoara vă invită pentru a vă transmite că împodobirea sufletului este mai importantă decât cea a caselor.

Lansare de carte | „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și Editura „Victor Babeş” anunță lansarea volumului intitulat „ Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.