fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘTimișoara viitorului, văzută de elevi și studenți, tema unei noi expoziții la...

Timișoara viitorului, văzută de elevi și studenți, tema unei noi expoziții la Biblioteca UPT

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu perspectiva asupra viitorului în formarea tinerelor generaţii, Universitatea Politehnica Timișoara a derulat în acest an o multitudine de proiecte, concentrându-se pe câștigul pe care orașul îl are în urma acestei experienţe – Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Un astfel de proiect, cu un titlu sugestiv, Timișoara – de la capitală europeană a culturii la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău, coordonat de ș.l. dr. ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, are în derulare în aceasta perioadă (până în 20.10.2023) o expoziţie în care tinerii care învaţă în acest oraș – elevi și studenţi, au putut să își exprime, într-un mod artistic, viziunea asupra modului în care orașul trebuie să arate în viitor. Lucrările sunt expuse în holul central al Bibliotecii UPT și pot fi vizualizate în cadrul programului de vizitare al bibliotecii, de luni până joi, în intervalul 9:00-20:00 sau vineri de la 9:00 până la 18:00.

La vernisajul expoziţiei Proiectează viitorul orașului tău, au participat peste 100 de elevi si cadre didactice. Viceprimarul Cosmin Tabără, unul dintre primii vizitatori ai expoziţiei, s-a arătat încântat de viziunea micilor expozanți, orientată către spații verzi și dezvoltare sustenabilă, încurajandu-i să se implice și să inspire „oamenii mari” în deciziile potrivite pentru  sănatatea și bunăstarea cetăţenilor orașului. La fel de motivaţionale au fost și cuvintele inspectorului școlar general adjunct Cosmin Hogea, cuvintele președintelui Societății Inventatorilor din Banat, Remi Radulescu, și cele ale presedintelui COSPol și reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al UPT, Paul Stiegelbauer. La vernisaj au mai fost prezenţi Ilie Sîrbu, președintele Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timișoarei, susţinătoare a proiectului, și directorul Bibliotecii UPT, Agneta Lovasz, care a contribuit, prin implicare și grija pentru detalii, la bunul mers al evenimentului.  

Proiectul se derulează în colaborare cu NTNU (Norwegian University of Science and Tehnology) Trondheim, ce numără peste 40.000 studenţi, care organizează evenimentul FUTURUM, o expoziție despre viitor, despre cum vor arăta orașele și despre modul în care noi, cetățenii, printr-o cultură adecvată, putem contribui la sustenabilitatea zonelor urbane.

Proiectul „Timișoara – from today’s cultural capital to the city of the future. Design the future of your city” beneficiază de un grant în valoare de 48.368,01 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene. Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale din Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează strâns cu UE în temeiul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu 3,3 miliarde EUR prin scheme de granturi consecutive. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.

Articole recente

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Pământul va pluti pe Bega | Lights On revine în Timişoara cu instalaţia Floating Earth

Impresionanta instalaţie Floating Earth, creată de artistul britanic Luke Jerram, va fi expusă în perioada 1-10 decembrie pe râul Bega, în zona Parcului Alpinet.

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Mai multe articole de același fel

Premii pentru studenții timișoreni la cele mai importante concursuri de arhitectură

Finalul anului marchează pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara (FAUT) nu doar succesul colectiv al găzduirii primei ediții a FAST- Festival for Architecture School of Tomorrow, dar și câteva foarte importante contribuții individuale venite din partea absolvenților școlii, laureați sau menționați în cadrul celor mai importante manifestări ale profesiei organizate în 2023.

Expoziţie inedită, la Muzeul Satului Bănăţean

Punctul de referinţă al expoziţiei este grupul statuar "Sfatul bătrânilor", din lemn, alcătuit din cinci personaje, operă a artistului Gheza Vida, realizat în anul 1972 şi care se află în colecţia Centrului Artistic Baia Mare.