fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUEdiţia aniversară Astra Film Festival Sibiu începe cu un film despre Volodimir...

Ediţia aniversară Astra Film Festival Sibiu începe cu un film despre Volodimir Zelenski

Publicat în

spot_img
spot_img

„Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), film co-regizat de laureatul premiului Emmy, André Singer şi de regizorul şi actorul Liev Schreiber, care urmăreşte povestea lui Volodimir Zelenski, de la copilăria petrecută în URSS până la zilele de faimă şi succes în industria show business-ului, iar apoi în funcţia de preşedinte al Ucrainei, va deschide ediţia aniversară a Astra Film Festival care debutează duminică.

Spectatorii care vor reuşi să obţină un loc în Sala Thalia se vor putea considera norocoşi, pentru că vor fi primii care vor vedea acest film. În cadrul Galei de deschidere, prezentată de jurnalista Amalia Enache, va avea loc şi o discuţie panel moderată de scriitorul, publicistul şi diplomatul Emil Hurezeanu, la care vor participa André Singer şi invitaţi surpriză.

„Astra Film Festival îşi respectă blazonul oferind publicului filme pe care orice festival din lume şi le-ar dori. Este şi cazul filmului despre preşedintele ucrainean sau a zecilor de premiere româneşti şi din întreaga lume. Păstrăm totodată o tradiţie care are deja 30 de ani, o viaţă de om: cele mai multe filme sunt proiectate în prezenţa realizatorilor, care intră în dialoguri de un nivel foarte ridicat cu publicul”, a declarat Dumitru Budrala, directorul-fondator Astra Film Festival. 

Programul fiecărei zile de festival este atât de dens în evenimente de neratat încât spectatorii vor fi puşi în încurcătură, pentru că vor trebui să aleagă. Pentru ei există însă şi a doua şansă, deoarece multe filme vor putea fi văzute şi online, după proiecţiile din sala de cinema. Mai dificil le va fi însă membrilor juriului să aleagă câştigătorii celor patru competiţii atât de strânse: Central şi Est-Europeană, Voci Emergente ale Filmului Documentar, România şi Competiţia Studenţească. Detalii, program şi bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-orar.

În afară de producţiile care vor concura pentru prestigioasele premii AFF, organizatorii propun şi multe filme în afara concursului, aşa cum sunt mult aşteptata producţie „Calea laptelui” (work-in-progress) a lui Dumitru Budrala, filmul „Werner Herzog: Un visător radical”, de Thomas von Steinaecker, propunerea Germaniei pentru Premiile Oscar (filmul „În cancelarie”, de Ilker Çatak), Schimbare pentru Bogotá, de Andreas Mol Dalsgaard, sau filmele realizate de jurnaliştii de la Pro TV (România, te iubesc!) şi Recorder.

AFF 2023 propune şi numeroase programe speciale. De exemplu, „Think Freedom: The Catalyst”, despre „Vă vedem”, cel mai longeviv protest cetăţenesc din România sau programul „Vieţile noastre online”, în care aflăm abordări originale ale unor teme copleşitoare, precum înregistrările video produse şi distribuite de copii pe TikTok, furtul de identitate, fenomenul deepfake, ori disoluţia dintre real şi virtual în jocurile online.

Vor fi mai multe masterclass-uri în care profesionişti de talie mondială ai filmului documentar le vor împărtăşi experienţa participanţilor care vor avea şansa să fie prezenţi. Între acestea, masterclass-ul „Maeştri: o viaţă în documentar” în care André Singer va vorbi cu regizorul Liviu Tipuriţă, nominalizat la Premiul BAFTA, despre antroplogie, perspectiva lucrului cu regizori de renume mondial şi modalităţi de abordare a unor subiecte sensibile şi cu importanţă simbolică. Astra Film Festival propune expoziţii semnate de Dan Perjovschi, Iulian Ignat sau Dumitru Budrala, lansări de carte şi concerte cu Adrian Naidin & Jazz Band, Cimpoierii din Transilvania, Kana Jambe, Nightloosers, DJ Jarl Flamar şi o petrecere retro cu DJ Sorin Lupaşcu, Gabriela Atanasov şi Horia Stan.

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

Sezonul de schi la Păltiniș Arena se deschide pe 30 noiembrie

30 noiembrie va fi prima zi în care complexul Păltiniș Arena își va deschide porțile în acest an, la timp pentru ca toată lumea să poată profita de minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României.

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.

De la frigul din clase la căldura muzicii: Elevii de la Liceul de Artă din Sibiu învață iarna într-un frig cumplit

Liceul de Artă din Sibiu are nevoie de ajutor. El funcționează într-o clădire monument istoric ce aparține Bisericii Evanghelice. Pentru că nu e clădirea școlii, investițiile sunt aproape inexistente, motiv pentru care cei care au de suferit sunt elevii.