fbpx
6.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJUSAMV Cluj este partener într-un proiect de 6,3 milioane de euro pentru...

USAMV Cluj este partener într-un proiect de 6,3 milioane de euro pentru tehnologii apicole avansate

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca este partener într-un proiect cu o finanţare de 6,3 milioane de euro pentru adaptarea la tehnologiile apicole avansate.

„Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultură si Sericicultură, face parte din consorţiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurările, armonizările si echilibrările fiziologice ale coloniilor de albine. Consorţiul este format din 18 parteneri din 14 ţări, iar coordonator este Prof. Dr. Dirk de Graaf, de la Universitatea Gent (Belgia), care a fost distins în 2021 cu titlul Doctor Honoris Causa al USAMV Cluj-Napoca. Proiectul Better-B este finanţat cu 6,3 milioane euro din partea UE, a Regatului Unit si a Elveţiei, iar cercetările sunt dedicate îmbunătăţirii tehnologiei apicole, rezistenţei la stresul abiotic, la schimbările climatice, pierderea habitatului si la acţiunea substanţelor chimice periculoase”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de USAMV.

Tema principală se referă la coloniile de albine, care sunt adesea slab adaptate pentru a face faţă stresului extern, cum ar fi schimbările climatice, pesticidele, provocarea şi atacul paraziţilor, exacerbate de practicile apicole moderne. Specialiştii din cadrul proiectului subliniază faptul că rezilienţa apiculturii este susţinută în primul rând de valorificarea puterii naturii, de restabilirea armoniei si echilibrului, atât la nivelul albinei ca individ, cât şi la nivel de colonie sau între colonie si mediul ei.

„Consorţiul Better-B consideră calea către armonie şi echilibru ca fiind reprezentată de coloniile darwiniene: colonii abandonate sau sălbatice, care au supravieţuit în mediul sălbatic sau au fost selectate pe criterii bazate pe potrivirea caracterelor de rezistenţă. Cu toate acestea, astfel de colonii lipsesc de obicei din efectivele de multiplicare şi alte multe caracteristici favorabile, importante pentru apicultura modernă. Soluţia noastră este să înţelegem procesele si mecanismele care sunt selectate în natură, pentru a putea adapta practicile moderne de apicultură tehnologiilor apicole avansate. Acesta este proiectul Better-B”, a explicat Prof. Dr. Daniel S. Dezmirean, decan al Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii şi responsabil implementare Proiect Better-B din partea USAMV Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, implementarea acestei noi abordări a managementului apicol va fi întreprinsă în strânsă colaborare cu apicultorii români, ca părţi interesate, iar specialiştii din cadrul proiectului consideră că armonia şi echilibrul trebuie să aibă loc pe trei niveluri – mediul înconjurător, albinele melifere şi practicile apicole, toate urmând a fi abordate în cadrul Proiectului Better-B, care va avea o durată de patru ani.

Articole recente

EDITORIAL | România, maica unui neam răstignit de farisei și trădători

Ziua de 1 Decembrie este momentul în care toți românii sărbătoresc, care cum pot, Ziua Națională. E, însă, și ziua în care toate lichelele și toți prădătorii de neam și țară devin brusc “patrioți”.

Paradă cu 1000 de militari români, francezi și polonezi, la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Peste 1.000 de militari, inclusiv polonezi și francezi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari vor participa la parada militară care are loc vineri, de Ziua Națională, la Alba Iulia

A fost inaugurată noua expoziţie permanentă a Sălii Unirii din Alba Iulia

Sunt expuse majoritatea pieselor importante relaţionate cu actul Unirii din colecţiile muzeului.

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Mai multe articole de același fel

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.