fbpx
-2.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAMuzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, restaurat cu fonduri europene, a fost...

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, restaurat cu fonduri europene, a fost redeschis vizitatorilor după doi ani

Publicat în

spot_img
spot_img

Inspirat din tradițiile arhitecturii medievale ardelene și ale arhitecturii populare secuiești, Muzeul Național Secuiesc – opera marelui arhitect și om de litere Kós Károly – și-a redeschis porțile, după ce a trecut printr-un complex proces de restaurare și modernizare. Vizitatorii sunt așteptați cu noi expoziții și evenimente ale căror tematici și inedite formule de prezentare pun în lumină istoria Muzeului, istoria secuilor și patrimoniul regional.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a declarat la momentul festiv al redeschiderii instituției, că Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe este una dintre cele mai vechi instituţii muzeale din ţară şi un important obiectiv turistic.

„Aşteptăm vizitatorii ca să vadă ce am reuşit să facem în aceşti ani de când am demarat lucrările de renovare a clădirii Muzeului Naţional Secuiesc (…) Am reuşit să facem, cred, o instituţie modernă, care va fi vizitată atât de cei bătrâni, cât şi de cei tineri. Dorim să ne deschidem către generaţia tânără, pentru că o vitrină şi un obiect muzeal cum a fost prezentat până acum poate că nu e foarte interesant pentru generaţia care urmează. Vrem să facem un muzeu de secol 21. Vom valorifica parcul foarte frumos al muzeului, vrem să facem aici concerte în aer liber şi evenimente la care să vină toată familia, nu numai părinţii, ci şi copiii. Vrem să fim cât mai deschişi către oameni. Avem inscripţii trilingve şi ghidaj trilingv, deci putem să primim vizitatori din toată ţara, dar şi din străinătate”, a spus Vargha Mihaly, directorul instituţiei.

Articole recente

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mențiune pentru o elevă de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva la cea de-a XIV-a ediție a festivalului-concurs interjudețean „Cântec, joc și...

Concursul, care își propune promovarea și conservarea folclorului românesc și răspândirea lui în rândul tinerilor elevi din învăţământul preuniversitar  s-a desfășurat pe trei secțiuni: Solişti vocali și soliști instrumentişti, Ansambluri de dansuri populare și Ansambluri de dansuri populare.

Premii pentru studenții timișoreni la cele mai importante concursuri de arhitectură

Finalul anului marchează pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara (FAUT) nu doar succesul colectiv al găzduirii primei ediții a FAST- Festival for Architecture School of Tomorrow, dar și câteva foarte importante contribuții individuale venite din partea absolvenților școlii, laureați sau menționați în cadrul celor mai importante manifestări ale profesiei organizate în 2023.

Mai multe articole de același fel

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.