fbpx
-3.3 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaÎn secuime se aprind focurile de veghe, de Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc

În secuime se aprind focurile de veghe, de Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc

Publicat în

spot_img
spot_img

Focuri de veghe urmează să fie aprinse duminică, de Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc, în peste o sută de localităţi secuieşti pentru a aminti de dorinţa de autonomie a locuitorilor Ţinutului Secuiesc, a declarat Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul focurilor de veghe, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.

Până acum, peste o sută de aşezări au semnalat către organizatori că se vor alătura iniţiativei, în cadrul căreia se face apel şi la o rugăciune rostită împreună. Alături de focurile care vor fi aprinse şi pe culmile unor munţi din apropierea localităţilor participante va fi citit şi manifestul CNS.

Alături de aşezările secuieşti, la iniţiativa aprinderii unor focuri de veghe participă şi localităţi din Transilvania şi Ungaria, în semn de solidaritate cu dorinţa de autonomie a Ţinutului Secuiesc.

Balázs Izsák a amintit că focuri de veghe au fost aprinse pentru prima oară în 2015, cu scopul de a marca şi de a face vizibile graniţele Ţinutului Secuiesc, care sunt, în mare parte, şi graniţe lingvistice şi culturale. În anul următor, comunităţile locale au cerut ca focuri să fie aprinse în întregul Ţinut Secuiesc, iar de atunci, în fiecare ultima duminică a lunii octombrie are loc Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Aceasta coincide în mare cu aniversarea înfiinţării CNS, întrucât organizaţia a luat naştere în 26 octombrie 2003, în urmă cu 20 de ani.

Balázs Izsák a amintit că în data de 10 martie a fiecărui an, CNS organizează la Târgu Mureş Ziua Libertăţii Secuilor, evenimentul fiind o ocazie de a transmite către Guvernul şi Parlamentul României, dar şi către comunităţii internaţionale, a dorinţei de autonomie a locuitorilor Ţinutului Secuiesc. În schimb, aprinderea focului de veghe are un “mesaj interior”: încearcă să mobilizeze, să fortifice şi să păstreze comunităţile secuieşti de partea mişcării pentru autonomie, a relatat preşedintele CNS.

Acesta a subliniat că este vorba de “focuri de veghe ale păcii”, deoarece CNS doreşte să obţină autonomia Ţinutului Secuiesc prin mijloace legale, într-un mod paşnic. Există, însă, şi un fel de reproş faţă de comunitatea internaţională, Uniunea Europeană, forurile europene, întrucât, potrivit acestuia, iniţiativa cetăţenească europeană lansată de CNS a fost “tratată într-un mod nedemn”, a adăugat politicianul.

Potrivit preşedintelui CNS, instituţiile europene ar trebui să facă clar faptul că au o abordare diferită a eforturilor paşnice decât a manifestărilor violente care provoacă războaie. Balázs Izsák a amintit de Raportul Gross adoptat de Consiliul Europei, care numeşte autonomia teritorială ca fiind o soluţie la conflicte, şi a adăugat că au fost persoane care au văzut-o ca pe o ameninţare când CNS a făcut referire la acest lucru.

“Noi nu ameninţăm, noi perseverăm. Mergem pe calea legală, folosind mijloace paşnice. Însă lumea şi securitatea sunt ameninţate de acele forţe, puteri şi foruri care ignoră o aspiraţie paşnică”, a spus Balázs Izsák. Potrivit preşedintelui CNS, acesta este un “mesaj serios”, motiv pentru care este necesar să se aprindă în fiecare an focurile de veghe ale păcii şi să se semnaleze că demersul CNS urmează calea legală, iar cu rugăciunea rostită în comun construieşte pe o bază a credinţei creştine, susţinând pacea în întreaga lume.

Articole recente

Liga Studenților din Timișoara vă invită la o seară autentică de colinde tradiționale românești

Va fi un eveniment organizat sub forma unei scenete, în care se vor îngâna timpul și lumea și la care Liga Studenților din Timișoara vă invită pentru a vă transmite că împodobirea sufletului este mai importantă decât cea a caselor.

UBB conduce proiectul prin care vor fi digitalizate cele mai vechi scrieri despre Sighișoara

Cele mai vechi scrieri existente în Biblioteca Documentară a Muzeului de Istorie din Sighişoara, dar şi în alte arhive şi biblioteci din ţară referitoare la acest burg urmează să fie scanate pentru a fi accesate online, în cadrul unui proiect coordonat de Centrul de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală TRANS.SCRIPT al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Editura „Victor Babeş” – 15 ani de activitate

În anul 2023, Editura „Victor Babeş” a publicat circa 60 de volume, adunând un număr de peste 550 lucrări în cei 15 ani de activitate.

Lansare de carte | „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și Editura „Victor Babeş” anunță lansarea volumului intitulat „ Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.

Mai multe articole de același fel

Deputatul József Kulcsár-Terza va reprezenta Consiliul Naţional Secuiesc în Parlamentul României

Consiliul Naţional Secuiesc va fi reprezentat în Parlamentul României şi în afacerile UE de mai mulți delegaţi și va avea însărcinaţi cu reprezentarea formaţiunii şi cu responsabilitatea simbolurilor secuieşti

Fondatorul Bisericii Unitariene, Dávid Ferenc, comemorat la Deva

Vremea capricioasă nu a reușit să-i țină departe pe membrii singurei biserici înființate în Transilvania, Biserica Unitariană, care au venit în pelerinaj la Cetatea Devei, locul unde fondatorul ei, Dávid Ferenc, și-a petrecut ultimele zile din viață, aici fiind înmormântat.