fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SATU MARELa Satu Mare a fost inaugurată statuia lui Petőfi Sándor; Vicepremierul ungar...

La Satu Mare a fost inaugurată statuia lui Petőfi Sándor; Vicepremierul ungar Zsolt Semjén, prezent la eveniment

Publicat în

spot_img
spot_img

Petőfi Sándor a devenit un erou naţional excepţional datorită iubirii sale pentru libertate şi a programului său de încurajare a creării valorilor naţionale, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjén, luni, la Satu Mare, unde a dezvelit o nouă statuie de bronz a marelui poet maghiar, în mărime naturală.

La ceremonia de inaugurare, Zsolt Semjén a amintit, în faţa celor aproape o mie de oameni prezenţi, că parcursul vieţii şi soarta poetului născut în urmă cu două sute de ani înglobează tot ceea ce înseamnă cultura limbii materne şi naşterea naţiunii maghiare moderne de astăzi.

În privinţa anilor pe care Sándor Petőfi i-a petrecut la Satu Mare, politicianul maghiar a spus că poetul era foarte ataşat de această zonă nu numai prin poeziile pe care le-a scris aici, ci şi prin dragostea sa, respectiv prin faptul că în timpul Revoluţiei de la 1848-49 a luptat alături de sătmăreni. Vicepremierul a explicat că potrivit notiţelor descoperite, poetul şi-a salvat la Sebeş tovarăşii sătmăreni aflaţi în calea gloanţelor, şi protejează şi acum naţiunea maghiară “de focurile inamice”.

“Eforturile care vor să ne întoarcă împotriva popoarelor care trăiesc în jurul nostru sub pretextul lui Petőfi ar trebui clasificate drept dislexie politică”, a declarat Zsolt Semjén.

Vicepremierul Ungariei a subliniat că sătmărenii şi-au exprimat voinţa lor şi a tuturor maghiarilor de a dăinui prin faptul că oraşul Satu Mare i-a adus un omagiu poetului naţiunii maghiare, ridicând pe soclu opera sculptorului Árpád Deák.

În discursul pe care l-a susţinut, preşedintele UDMR Hunor Kelemen a spus că memoria lui Petőfi nu numai că a supravieţuit tuturor celor întâmplate în ultimele două secole, ci este prezentă “într-un mod triumfător” şi în viaţa de zi cu zi, de exemplu, în spaţiile publice, în limbă, în expresii, Petőfi fiind citat chiar şi de cei care “nu au fost atenţi la ora de limba maghiară”, respectiv de cei care vorbesc despre libertate sau dragoste.

“Nu este vorba de faptul că ar fi fi la modă; pur şi simplu, el este aici, cu noi, maghiarii, de două sute de ani”, a spus preşedintele UDMR.

Hunor Kelemen a explicat că Satu Mare şi împrejurimile au reprezentat locurile principale ale operei lui Petőfi Sándor: în Satu Mare a scris 46 de poezii, în Carei 6, în Ardud 12 şi în Coltău 31, multe dintre aceste creaţii fiind capodopere ale literaturii maghiare.

Preşedintele UDMR a subliniat că în ciuda amintirii vii a fost nevoie de cincisprezece ani pentru ca Satu Mare să îl comemoreze prin intermediul unui bust, şi de încă douăzeci de ani pentru ca în oraş să fie inaugurată o statuie a lui Petőfi în mărime naturală.

Sursa: MTI

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel