fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAUTOSTRĂZILE LA CONTROLPremieră în România | Primul tronson de drum expres din vestul țării...

Premieră în România | Primul tronson de drum expres din vestul țării ar putea fi inaugurat înainte de termen

Publicat în

spot_img
spot_img

Primul tronson de drum expres din vestul țării – parte din DEx11 Oradea – Arad – ar putea fi inaugurat înainte de termen, estimează Asociația Pro Infrastructura. Lucrările la conexiunea rutieră de mare viteză au debutat în 2022, iar la finalul acestui an, în luna decembrie, ele ar putea fi gata.

Cei 18,96 kilometri ai drumului care conectează Autostrada Transilvania (Biharia) de Centura Oradea (Sântandrei) pot fi dați în trafic în 15-20 decembrie, înainte de termenul contractual, martie 2024, estimează Asociația Pro Infrastructura care publică și un video din dronă cu șantierul.

„Secțiunea de aproximativ 13 km cu profil de drum expres dintre A3 și DN1 are șanse reale, iar între DN1 și Sântandrei sperăm să colaboreze vremea și constructorul să țină accelerația apăsată la maxim”, spune asociația.

Potrivit ONG-ului, dacă va avea loc finalizarea înainte de termen, atunci acesta „va fi al treilea proiect consecutiv al celor de la Strabag inaugurat anticipat după pasajul Mogoșoaia de pe DNCB și segmentul Ungheni-Târgu Mureș al Autostrăzii A3 din septembrie, respectiv decembrie 2021”.

„Ba chiar austriecii au șanse foarte, foarte mari să-și treacă în palmares două recorduri absolute în decembrie: deschiderea unui lot de autostradă cu 9 (nouă) luni înainte de termen, 15,7 km pe A3 Chețani-Câmpia Turzii, și inaugurarea anticipată consecutivă a celui de-al patrulea proiect!

Niciun alt antreprenor general nu a reușit așa ceva în ultimii 15 ani de când monitorizăm noi acest domeniu. Și probabil că nici înainte”, susține Asociația Pro Infrastructura.

„Indiferent dacă le vor ieși recordurile sau nu, ne bucurăm să vedem că „lălăiții”, așa cum i-am poreclit noi în urmă cu vreo 5 ani, au decis să-și spele numele și să-și respecte blazonul: fondată în urmă cu 188 de ani, până în 2021 singura companie de construcții din top 10 european care execută lucrări de infrastructură de transport în România, cu o cifră de afaceri de 18 miliarde euro în 2022”, mai apreciază asociația.

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021 pe suma de 546 milioane lei fără TVA și prevede 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km, la profil de drum național cu 4 benzi cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx11 Oradea – Arad.

Drumul expres de legătură Oradea – Autostrada A3

Lungime: 18,96 km (13km drum expres, 6 km drum național cu 4 benzi și separator de sens)

Constructor: Strabag

Valoare contract: 546 milioane lei (fără TVA0

Contract semnat în: 21 iulie 2021

Termen: 6 luni proiectare (PT finalizat în apr. 2022) și 24 luni execuție

Termen de finalizare: Q2 2024

Stadiu (septembrie-octombrie 2023): cca 77%

Proiectul drumului de legătură are o lungime de 18,96 km, 12 poduri noi și pasaje (inclusiv peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului), dar și 3 noduri rutiere. Acesta urmează să facă legătura dintre Centură și autostradă, din zona sensului giratoriu cu Calea Sântandrei spre Sântandrei – Borș – Biharia.

Conform informațiilor din caietul de sarcini, profilul drumului va fi unul cu patru benzi și cu separator de fluxuri de circulație pe mijloc, cu o platformă totală de 23,5 metri lățime.

Articole recente

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Pământul va pluti pe Bega | Lights On revine în Timişoara cu instalaţia Floating Earth

Impresionanta instalaţie Floating Earth, creată de artistul britanic Luke Jerram, va fi expusă în perioada 1-10 decembrie pe râul Bega, în zona Parcului Alpinet.

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Mai multe articole de același fel

Secretar ungar de stat, la Oradea: În învăţământ, graniţele naţionale sunt demontate în mai multe privinţe

Bence Rétvári a explicat că în învăţământ, graniţele naţionale sunt demontate în mai multe privinţe, şi indiferent dacă cineva s-a născut pe o parte sau cealaltă a graniţei, poate învăţa aceleaşi lucruri despre literatura şi istoria maghiară.