fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăNOUA ALFABETIZARESiguranța copiilor în mediul online

Siguranța copiilor în mediul online

Publicat în

spot_img
spot_img

Într-o lume din ce în ce mai conectată la tehnologie, copiii petrec tot mai mult timp online, iar odată cu acest acest obicei de petrecere a timpului liber cresc și riscurile cibernetice la care pot fi expuși.  Astfel, cunoaștere unor reguli de igienă cibernetică de bază  devine o necesitate atât pentru copii, cât și pentru părinți, care trebuie să fie conștienți de riscurile digitale și să le ofere celor mici îndrumare cu exemple adecvate vârstei lor.  Prin programul Cyber4Kids dezvoltat de certSIGN, copiii și părinții descoperă și învață să se protejeze împotriva celor mai frecvent întâlnite pericole în mediul digital.

Educația cibernetică începe cu aspecte aparent simple, precum stabilirea unor parole cu grad ridicat de dificultate pentru conturile online. Mai jos sunt câteva sfaturi utile pentru crearea și păstrarea în siguranță a unor parole puternice:

• Există o mare diferență între gradul de protecție oferit de parolele simple (ex. parola123, qwerty, mihai111), cele medii, cu un grad mai ridicat de dificultate, însă nu imposibil de ghicit de persoane care îl cunosc pe copil sau de soft-uri maliţioase utilizate de criminalii cibernetici (ex. ImiPlaceLego, Andrei2o2o) şi parole puternice, dificil de ghicit de alte persoane (ex. Ipsm@C&svSI, DCv1L&2cdsHP).

•  Parolele puternice pot fi create printr-o tehnică “interactivă, precum extragerea primelor litere ale fiecărui cuvânt dintr-o propoziție amuzantă creată de copil, pe care să o reţină uşor, şi introducerea unor numere şi simboluri. Exemplu: “De Crăciun vreau un Lego şi 2 cărţi din seria Harry Potter” devine DCv1L&2cdsHP.

• În parole nu se includ niciodată date personale (numele, data naşterii, numele părinţilor, numărul de telefon) sau orice alte informaţii (nume de alint, numele animalelor de companie etc) pe care le-ar putea şti ori ghici şi alte persoane.

• Nu se folosește aceeași parolă pentru toate conturile, ci este indicat să existe parole diferite pentru fiecare cont (jocuri, Facebook, YouTube Instagram, TikTok sau e-mail).

Odată securizate conturile online cu parole puternice, ne punem problema cum să le explicăm copiilor ce sunt datele personale, cum și de ce acestea trebuie păstrate în siguranță, modurile în care acestea pot fi solicitate de către infractorii cibernetici şi măsuri pe care le pot lua părinţii pentru evitarea divulgării acestora.

• Copiii trebuie să ştie că informaţii precum numele complet, data naşterii, adresa de acasă, numărul de telefon etc. nu trebuie divulgate pe Internet nici atunci când li se cer, nici din proprie iniţiativă, în conversaţii sau postări publice.

• Infractorii cibernetici pot utiliza identităţi false pentru a obţine astfel de date personale – pe Internet, nu toată lumea este cine susţine, mai ales dacă vorbim despre contacte exclusiv online. Chiar dacă cineva arată în poze, scrie sau se comportă ca un copil, cei mici pot fi păcăliţi.

• Atenţie la datele furnizate de copii  în mesaje trimise pe Facebook, YouTube, Instagram, WhatsApp sau TikTok, în jocurile online pe care le joacă pe telefon, tabletă sau calculator, prin chat sau discuţii live etc.

• Concomitent cu discuţii de educaţie cibernetică în familie, prin care copii să înţeleagă de ce este bine să nu comunice date personale, se recomandă monitorizarea periodică a activităţii pe platformele de social media, setarea contului ca privat şi limitarea publicului care poate vedea conţinutul postat şi informaţiile personale (cu cât mai puţine, cu atât mai bine) doar la lista de prieteni.

Foto: shutterstock

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

Spotlight Heritage Timișoara NFT’s – o modalitate unică de apreciere și conservare a patrimoniului cultural al Timișoarei în lumea digitală

În 2023, anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Universitatea Politehnica Timișoara, prin proiectul Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara, a integrat tehnologia NFT (non-fungible tokens) în cultura digitală pentru a oferi o perspectivă digitală și unică asupra patrimoniului cultural și istoric al orașului.

Digitalizarea nu e doar o poveste | Cluj IT Cluster a sprijinit, gratuit, câteva zeci de IMM-uri să se digitalizeze

Proiectul s-a derulat în perioada Octombrie 2022 – Decembrie 2023, iar CLUJ IT Cluster, alături de compania de consultanță Business Saga, a făcut parte dintr-un consorțiu condus de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud