fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘCANOPY: Un artist britanic explorează identitatea unui campus cu o istorie de...

CANOPY: Un artist britanic explorează identitatea unui campus cu o istorie de 100 de ani, în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 

Publicat în

spot_img
spot_img

La Universitatea Politehnica Timișoara s-a inaugurat joi, 2 noiembrie 2023, CANOPY, o instalație arhitecturală specială, realizată de artistul britanic Steve Messam, prezent pentru prima oară în România.

Sculptura temporară gonflabilă realizată de artist este parte din proiectul UPT Campus Creativ, platformă de regenerare socială și culturală, lansat în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.

Artistul de origine britanică, Steve Messam, celebru pentru instalațiile sale spectaculoase care ne provoacă să vedem clădirile și spațiile familiare într-un mod total diferit, a ajuns pentru prima oară în România, ca invitat al programului UPT Campus Creativ. Steve a expus printre altele la Bienala de artă de la Veneția și la cea din Shanghai, iar în 2021 a primit titlul de „Artistul vizual al anului”, acordat de Newcastle Journal Culture Awards.

Artistul a creat o instalație urbană inspirată de moștenirea culturală a orașului și identitatea actuală a campusului universitar după 100 de ani de evoluție, denumită CANOPY, care a fost inaugurată în prezența jurnaliștilor, a membrilor universității și a studenților.

„Mă simt onorat să fiu invitat să creez ceva în Timișoara în timp ce orașul poartă titlul de  Capitală Europeană a Culturii. Mi-a plăcut să descopăr cultura locală și să explorez povestea arhitecturală a orașului. Fie că te-ai născut și ai crescut într-un loc, fie că ești un vizitator trecător, este important să ridici privirea și să admiri ce te înconjoară. Există întotdeauna ceva nou și interesant de descoperit în arhitectura locului”, spune Steve Messam.

Steve a creat sculptura temporară gonflabilă CANOPY, care evidențiază un exemplu excelent al stilului brutalist, clădirea Electro, proiectată de Petre Swoboda la sfârșitul anilor ’60, clădire ce a servit drept ancoră a modernității, semnalând intrarea în domeniul științei și al raționalității. În același timp CANOPY preia detaliile specifice Casei Ernö Neuhaus de pe strada Gheorghe Doja, inițiind un dialog tăcut între stilul Secession de la începutul secolului și brutalismul epocii comuniste.

CANOPY poate fi admirată deasupra intrării în Clădirea Electro a Universității Politehnica Timișoara până în 10 decembrie 2023.

„Una dintre direcțiile programului UPT Campus Creativ este și de a aduce arta mai aproape de studenți. Mai mult de atât, prin invitația către Steve, am vrut să atragem atenția asupra campusului ca spațiu fizic și să subliniem nevoia urgentă de intervenție. Steve a reușit să încapsuleze această dorință a noastră și sperăm ca toți trecătorii să ridice privirea din telefonul mobil și să accepte invitația de a percepe într-un mod diferit spațiul cu care sunt obișnuiți”, adaugă Alex Luca, coordonatorul proiectului.

Campusul Universității Politehnica din Timișoara devine în perioada iulie – decembrie 2023 o platformă de regenerare socială, culturală și urbană. UPT Campus Creativ aduce în atenția publicului un program cu un impact semnificativ pentru viața studenților și a întregii comunități universitare, dar și pentru comunitatea Timișoarei.

1380 studenți, 60 tineri cercetători, 130 cadre didactice universitare, 50 de specialiști și experți invitați, 200 elevi, 50 cadre didactice din preuniversitar și 10 parteneri de proiect sunt implicați în acest proiect de pionierat care găzduiește expoziții, evenimente, ateliere, intervenții urbane și artistice.

UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara și Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare. Parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”,  finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

.

Articole recente

EDITORIAL | România, maica unui neam răstignit de farisei și trădători

Ziua de 1 Decembrie este momentul în care toți românii sărbătoresc, care cum pot, Ziua Națională. E, însă, și ziua în care toate lichelele și toți prădătorii de neam și țară devin brusc “patrioți”.

Paradă cu 1000 de militari români, francezi și polonezi, la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Peste 1.000 de militari, inclusiv polonezi și francezi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari vor participa la parada militară care are loc vineri, de Ziua Națională, la Alba Iulia

A fost inaugurată noua expoziţie permanentă a Sălii Unirii din Alba Iulia

Sunt expuse majoritatea pieselor importante relaţionate cu actul Unirii din colecţiile muzeului.

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Mai multe articole de același fel

Premii pentru studenții timișoreni la cele mai importante concursuri de arhitectură

Finalul anului marchează pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara (FAUT) nu doar succesul colectiv al găzduirii primei ediții a FAST- Festival for Architecture School of Tomorrow, dar și câteva foarte importante contribuții individuale venite din partea absolvenților școlii, laureați sau menționați în cadrul celor mai importante manifestări ale profesiei organizate în 2023.

Expoziţie inedită, la Muzeul Satului Bănăţean

Punctul de referinţă al expoziţiei este grupul statuar "Sfatul bătrânilor", din lemn, alcătuit din cinci personaje, operă a artistului Gheza Vida, realizat în anul 1972 şi care se află în colecţia Centrului Artistic Baia Mare.