fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘO istorie a cetăţii Timişoarei din secolele XVI-XVIII, într-o expoziție de gravuri...

O istorie a cetăţii Timişoarei din secolele XVI-XVIII, într-o expoziție de gravuri unică, la Muzeul Naţional al Banatului

Publicat în

spot_img
spot_img

O istorie a cetăţii Timişoarei din secolele XVI-XVIII poate fi descifrată prin cele 135 de piese care alcătuiesc expoziţia „Timişoara în gravura europeană. Secolele XVI – XVIII”, care va fi vernisată, marţi, la Muzeul Naţional al Banatului şi care oferă o perspectivă fascinantă asupra cetăţii Timişoara într-o perioadă definitorie a istoriei sale.

Este o expoziţie unică, realizată de Consiliul Judeţean Timiş, Societatea de Istorie şi Arheologie a Banatului, Fundaţia Herczeg şi Egeria, în cadrul căreia pot fi descoperite primele stampe care înfăţişează Timişoara şi care au fost tipărite în ultima parte a secolului XVI, reprezentările fiind însă rodul imaginaţiei. Timişoara apare sub forma clasică a cetăţii aşezate în vârful unei coline. Cele mai multe reprezentări grafice ale oraşului au apărut în secolele XVII – XVIII, sub semnul barocului.

Facsimilele expuse, realizate prin tehnici tradiţionale de incizare pe plăcuţe de lemn sau cupru, redau imagini vibrante ale Timişoarei, surprinzând elemente specifice arhitecturii şi peisajului urban din acele vremuri. De la panorame şi portrete până la planuri detaliate şi hărţi, publicul va avea ocazia să observe o cetate otomană cu influenţe creştine, surprinsă în detalii artistice remarcabile, arată un comunicat al MNB.

Expoziţia aduce în prim-plan primele reprezentări grafice ale Timişoarei, tipărite în ultima parte a secolului XVI, în contextul încercărilor principelui transilvănean Sigismund Bathory de a cuceri cetatea. Gravurile baroce din secolele XVII – XVIII îşi fac loc în expoziţie, ilustrând evoluţia stilistică şi tehnică a acestei forme de artă.

Evenimentul pune accent pe rolul documentar al acestor lucrări, multe dintre ele realizate pe bază de măsurători de către inginerii militari ai vremii, oferind astfel o valoare istorică deosebită.

Gravurile vor sta pe simezele Muzeului Naţional al Banatului până la sfârşitul anului, de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 18,00.

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

Premii pentru studenții timișoreni la cele mai importante concursuri de arhitectură

Finalul anului marchează pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara (FAUT) nu doar succesul colectiv al găzduirii primei ediții a FAST- Festival for Architecture School of Tomorrow, dar și câteva foarte importante contribuții individuale venite din partea absolvenților școlii, laureați sau menționați în cadrul celor mai importante manifestări ale profesiei organizate în 2023.

Expoziţie inedită, la Muzeul Satului Bănăţean

Punctul de referinţă al expoziţiei este grupul statuar "Sfatul bătrânilor", din lemn, alcătuit din cinci personaje, operă a artistului Gheza Vida, realizat în anul 1972 şi care se află în colecţia Centrului Artistic Baia Mare.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.