fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘȘtefan Preitl, unul dintre marii profesori ai Universității Politehnica Timișoara, omagiat la...

Ștefan Preitl, unul dintre marii profesori ai Universității Politehnica Timișoara, omagiat la împlinirea vârstei de 80 de ani

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea Politehnica Timișoara și-a făcut o tradiție din a-și onora, la împlinirea vârstei de 80 de ani, marii profesori, care au inspirat generații întregi de studenți, dar și de colegi mai tineri, care au avut rezultate deosebite și în planul cercetării. Ultimul din lunga listă de astfel de profesori este Ștefan Preitl, care a beneficiat de „aniversarea 8.0”, cum glumea unul dintre colegii veniți să-l felicite.

Aflat de mult timp în topul profesorilor și cercetătorilor din UPT cu o largă recunoaștere internațională, prof.dr.ing. Ștefan Preitl, fost director al Centrului de cercetare ştiinţifică în Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara în perioada 2001-2011, este unul dintre  profesorii de la UPT care au contribuit la recunoașterea Politehnicii ca cea mai bună universitate din România în domeniul informaticii, automaticii și calculatoarelor.

În 2023, Research.com a realizat un clasament al oamenilor de știință de top cu cel mai mare H-index, Universitatea Politehnica Timișoara fiind prezentă cu patru profesori de o valoare deosebită: Radu-Emil Precup (H-index 58), Ion Boldea (H-index 50), Ștefan Preitl (H-index 38) și Liviu Marșavina (H-index 33). În domeniul Electronică și Inginerie Electrică, același clasament plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe primul loc în țară și pe locul 291 în lume, instituția timișoreană de învățământ superior, cu o tradiție de peste 100 de ani, fiind prezentă în top cu 3 profesori – Radu-Emil Precup, Ion Boldea și Ștefan Preitl – care ocupă și primele trei poziții în clasamentul național.

La aniversarea celor 80 de ani, în fața zecilor de colegi și prieteni care au venit să-l felicite, profesorul Ștefan Preitl a rememorat, cu umorul fin care îl caracterizează, principalele repere ale vieții și carierei sale, adresând cuvinte de laudă marilor profesori pe care i-a avut și care i-au influențat destinul.

Născut în 1943 la Timișoara, Ștefan Preitl a absolvit, în 1966, Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara, iar în 1983, la aceeași facultate, a obținut titlul de doctor în inginerie.

După absolvirea facultății, cu diplomă de merit, a lucrat timp de 5 ani ca inginer energetician la Electromotor Timișoara, iar în 1972 devine cadru didactic al Politehnicii timișorene, urcând toate treptele carierei didactice, până la titlul de profesor universitar, obținut în 1992, iar ulterior și conducător de doctorat.

Printre domeniile sale de interes se numără strategii, structuri și algoritmi de conducere (reglare) automată, conducere convențională, conducere fuzzy, conducere adaptivă hibridă neuro-fuzzy, data-based control, model-free control, sliding mode control, teorie și aplicații în soft computing, prelucrarea matematică a semnalelor, modelarea identificarea și optimizarea sistemelor utilizând inclusiv algoritmi de inspirație biologică, dezvoltarea unor aplicații de conducere pentru aplicații din domeniul mecatronic, sisteme incorporate, sisteme și grupuri energetice, servosisteme, sisteme de acționări electrice etc.

Este autorul sau coautorul a peste 170 de lucrări publicate în diverse reviste științifice, lucrări susținute în conferințe internaționale și cărți în domeniul controlului automat.

Cu ocazia aniversării, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a oferit o plachetă de onoare „Domnului Prof.emerit dr.ing. Ștefan Preitl, membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România, de la Departamentul de Automatică și Informatică Aplicată, în semn de prețuire, respect și recunoaștere pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul întregii cariere în domeniul învățământului superior și al cercetării științifice.

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

Premii pentru studenții timișoreni la cele mai importante concursuri de arhitectură

Finalul anului marchează pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara (FAUT) nu doar succesul colectiv al găzduirii primei ediții a FAST- Festival for Architecture School of Tomorrow, dar și câteva foarte importante contribuții individuale venite din partea absolvenților școlii, laureați sau menționați în cadrul celor mai importante manifestări ale profesiei organizate în 2023.

Expoziţie inedită, la Muzeul Satului Bănăţean

Punctul de referinţă al expoziţiei este grupul statuar "Sfatul bătrânilor", din lemn, alcătuit din cinci personaje, operă a artistului Gheza Vida, realizat în anul 1972 şi care se află în colecţia Centrului Artistic Baia Mare.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.