fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘCea de-a șasea ediție Color the Village va avea loc în satul...

Cea de-a șasea ediție Color the Village va avea loc în satul Altringen din județul Timiș

Publicat în

spot_img
spot_img

Color the Village revine în județul Timiș în 2024. Asociația Acasă în Banat a selectat satul care va prinde culoare anul viitor: localitatea Altringen, din comuna Bogda. Proiectul Asociației Acasă în Banat este un adevărat festival de voluntariat deoarece, timp de 3 zile consecutiv, sute de oameni din toate colțurile țării se adună să repare și să zugrăvească fațadele a 30 de case.

Altringen este un mic sat din zona de nord-vest a județului, aproape de granița cu Aradul, într-o zonă colinară foarte pitorească. În trecut a fost locuit de germani, însă aceștia au plecat iar comunitatea de acum se străduie să ducă mai departe moștenirea lăsată de ei.

Color the Village 2024 va avea loc timp de trei zile, în perioada 6-8 iunie 2024, însă organizatorii au început deja pregătirile, iar voluntarii se vor putea înscrie începând cu luna aprilie.

„Altringen și satele din jur au un farmec aparte, ce merită să fie păstrat și pus în valoare. Specificul local se pierde pe zi ce trece, elementele tradiționale dispar, iar noi vrem să ajutăm această comunitate să-și păstreze identitatea locală. Există o asociație locală care a făcut primii pași în această direcție, cu o campanie de protejare și punere în valoare a patrimoniului local. Vrem să îi susținem pentru că suntem convinși că potențialul zonei este foarte mare și merită să fie valorificat”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Pe lângă repararea și zugrăvirea fațadelor, organizatorii plănuiesc să efectueze intervenții de readucere a elementelor decorative pe fațade, să instaleze ornamente inspirate din arhitectura locală și chiar să refacă volumetria alterată a unora dintre case.

 „Urmăresc de multă vreme activitatea Asociației Acasă în Banat și sunt foarte bucuros că au ales această zonă pentru desfășurarea Color the Village. Abia aștept ziua când voi urca pe dealul de lângă casa în care locuim din Altringen pentru a admira frumosul dobândit în urma evenimentului ce va urma”, a spus Ștefan Lazăr, președintele Asociației „Johann Scharnel” din Altringen.

Satul Altringen este unul mic, cu puține imobile, motiv pentru care cele 30 de case vor fi selectate și din trei sate învecinate – Bogda, Sintar și Comeat. Vor fi selectate cu prioritate case locuite, ale familiilor cu venituri modeste, care păstrează elemente de arhitectură specifice. De asemenea, va fi inclusă în proiect și fosta școală din Altringen.

„Comuna noastră este o comună mică, cu peste 500 de locuitori. Ca și administrație locală, vom sprijini organizatorii pentru a da o mână de ajutor locuitorilor din Altringen, Bogda, Comeat și Sintar ca să le renoveze fațadele, deoarece multe familii nu au această posibilitate”, a spus primarul comunei Bogda, Iasmin Ciprian Iovănuț.

Color the Village/Colorează Satul se află la a șasea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Valeapai (2023), Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

Premii pentru studenții timișoreni la cele mai importante concursuri de arhitectură

Finalul anului marchează pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara (FAUT) nu doar succesul colectiv al găzduirii primei ediții a FAST- Festival for Architecture School of Tomorrow, dar și câteva foarte importante contribuții individuale venite din partea absolvenților școlii, laureați sau menționați în cadrul celor mai importante manifestări ale profesiei organizate în 2023.

Expoziţie inedită, la Muzeul Satului Bănăţean

Punctul de referinţă al expoziţiei este grupul statuar "Sfatul bătrânilor", din lemn, alcătuit din cinci personaje, operă a artistului Gheza Vida, realizat în anul 1972 şi care se află în colecţia Centrului Artistic Baia Mare.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.