fbpx
6.6 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂMinistrul ungar de Externe: Aderarea României la Schengen, unul dintre principalele obiective...

Ministrul ungar de Externe: Aderarea României la Schengen, unul dintre principalele obiective ale preşedinţiei ungare a UE

Publicat în

spot_img
spot_img

Unul dintre cele mai importante obiective ale preşedinţiei ungare a UE de anul viitor va fi promovarea aderării României la Schengen, dacă acest lucru nu se va întâmpla până atunci, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Bucureşti.

După întâlnirea cu preşedintele UDMR Hunor Kelemen, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că guvernul maghiar acordă o importanţă strategică cooperării dintre cele două ţări.

“Cea mai importantă bază şi resursă a acestei cooperări strategice reprezintă comunitatea maghiară care trăieşte în Transilvania, în Secuime”, a spus Péter Szijjártó.

Politicianul ungar a subliniat că Guvernul Ungariei priveşte această comunitate drept o resursă şi o punte de legătură în relaţiile bilaterale. “Prin urmare, este absolut firesc că atunci când vorbim de cooperarea cu România, opiniile şi sugestiile UDMR sunt întotdeauna importante pentru noi”, a spus ministrul de externe.

Este în interesul naţional al Ungariei ca România să adere cât mai curând posibil la Spaţiul Schengen, a spus Péter Szijjártó. Există mai multe motive în acest sens, de exemplu, faptul că România este, astăzi, a doua cea mai mare piaţă de export a Ungariei, iar cooperarea economică şi comercială ar putea deveni şi mai strânsă odată cu intrarea în Schengen, a explicat politicianul.

Astfel s-ar deschide automat zece noi puncte de trecere a frontierei între cele două ţări, ceea ce ar fi de mare ajutor în menţinerea legăturii cu patria-mamă a comunităţii maghiare din România. “Aderarea României la Schengen ar face posibil, în sfârşit, ca graniţa să nu ne despartă, ci să ne conecteze”, a subliniat Szijjártó.

“Dacă România nu va putea adera la Spaţiul Schengen înainte de începerea preşedinţiei ungare a UE, unul dintre cele mai importante obiective ale preşedinţiei noastre va fi acela de a oferi ajutor României pentru asta, bineînţeles consultându-ne foarte strâns cu UDMR”, a declarat Péter Szijjártó.

Ministrul ungar de externe a abordat, de asemenea, subiectul “situaţiei fără ieşire” în care se află Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, şi a amintit că mai demult au convenit cu Guvernul României cu privire la eliminarea, prin eforturi comune, a situaţiei inacceptabile.

“Noi ne aşteptăm ca Guvernul României să considere acest acord încheiat anterior ca fiind unul cu caracter obligatoriu, astfel că vom menţine şi această chestiune pe ordinea de zi”, a afirmat politicianul maghiar.

Péter Szijjártó a relatat că la cele patru alegeri care vor avea loc anul viitor în România, guvernul maghiar ţine pumnii pentru UDMR. “Un UDMR puternic, un UDMR cu o prezenţă puternică la Bucureşti este întotdeauna de ajutor în dezvoltarea relaţiilor dintre maghiari şi români. Este uşor de înţeles că o reprezentare UDMR mai puternică la Bucureşti înseamnă o relaţie mai bună între cele două ţări, iar interesul nostru este acesta”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

Articole recente

EDITORIAL | România, maica unui neam răstignit de farisei și trădători

Ziua de 1 Decembrie este momentul în care toți românii sărbătoresc, care cum pot, Ziua Națională. E, însă, și ziua în care toate lichelele și toți prădătorii de neam și țară devin brusc “patrioți”.

Paradă cu 1000 de militari români, francezi și polonezi, la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Peste 1.000 de militari, inclusiv polonezi și francezi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari vor participa la parada militară care are loc vineri, de Ziua Națională, la Alba Iulia

A fost inaugurată noua expoziţie permanentă a Sălii Unirii din Alba Iulia

Sunt expuse majoritatea pieselor importante relaţionate cu actul Unirii din colecţiile muzeului.

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Mai multe articole de același fel

UDMR anunță acord electoral cu Alianţa Maghiară din Transilvania

În cadrul întâlnirii, părţile au convenit asupra necesităţii de a se uni pentru 2024 şi de a încheia un acord care să aibă în vedere provocările şi interesele cele mai importante ale comunităţii maghiare şi după anul 2025

Primarul din Baia Mare, dat în urmărire generală după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, iar Nicolae Dan Trifa pentru complicitate la dare de mită.