fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăNOUA ALFABETIZAREe-Factura: Calendarul obligațiilor anului 2024 pentru relația B2B

e-Factura: Calendarul obligațiilor anului 2024 pentru relația B2B

Publicat în

spot_img
spot_img

Recent a fost stabilit calendarul de trecere la facturarea electronică obligatorie în relația B2B pentru anul 2024. Astfel, potrivit Legii nr. 296/2023, devine obligatorie raportarea facturilor prin sistemul e-Factura pentru toate tranzacțiile derulate de contribuabili în relaţia B2B, adică pentru toate tranzacțiile dintre operatorii economici, nerespectarea prevederilor implicând şi sancţiuni:

  • Începând cu 1 ianuarie 2024. Emitenții de facturi trebuie să raporteze documentele atât în e-Factura, cât şi să le transmită destinatarilor prin modalităţile curente (format tipărit, e-mail etc.). Singura excepție o constituie situațiile în care atât emitentul, cât și destinatarul sunt deja înregistrați în Registrul e-Factura.
  • Începând cu 1 aprilie 2024. Se sancţionează cu amendă nerespectarea termenului limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor prin sistemul e-Factura – de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii, de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice și persoanele fizice.
  • Începând cu 1 iulie 2024. e-Factura va fi singurul canal prin care se vor mai putea transmite facturile, orice altă formă a acestor documente urmând să fie lipsită de efecte fiscale. Primirea și înregistrarea unei facturi în relația B2B, fără respectarea obligației de transmitere în e-Factura, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.

Sistemul național privind facturarea electronică RO e-Factura este disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV), accesibil exclusiv prin utilizarea unui certificat digital calificat pentru semnătură electronică, emis de un furnizor acreditat, precum certSIGN.

Care sunt pașii pentru accesarea serviciului e-Factura?

Pasul 1: Obținerea unui certificat calificat pentru semnătura electronică, în vederea înrolării în SPV.

Pasul 2: Înrolarea/accesarea SPV cu ajutorul certificatului calificat pentru semnătura electronică.

Pasul 3: Completarea şi transmiterea formularului 084 – Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura.

Articole recente

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Pământul va pluti pe Bega | Lights On revine în Timişoara cu instalaţia Floating Earth

Impresionanta instalaţie Floating Earth, creată de artistul britanic Luke Jerram, va fi expusă în perioada 1-10 decembrie pe râul Bega, în zona Parcului Alpinet.

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Mai multe articole de același fel

O nouă serie de programe gratuite de educație tehnologică pentru transformarea digitală a instituțiilor publice din România, derulată de Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor...

Cursurile ANDIP din această toamnă au constituit o nouă ocazie de a întări concluzia mai vechilor interacțiuni pe care alianța le-a avut cu multiple instituții publice, și anume aceea că nevoia de alfabetizare privitoare la digitalizare este stringentă în instituțiile publice, care sunt din ce în ce mai expuse amenințărilor cibernetice.

Siguranța copiilor în mediul online

Prin programul Cyber4Kids dezvoltat de certSIGN, copiii și părinții descoperă și învață să se protejeze împotriva celor mai frecvent întâlnite pericole în mediul digital.