Cu toții ne dorim un mediu sigur în care copiii să afle lucruri noi și să experimenteze, însă în ultimul timp acest mediu sigur nu se limitează doar la “acasă”, ci se extinde şi în mediul online. După ce săptămâna trecută am trecut în revistă câteva sfaturi privind stabilirea parolelor și siguranța datelor personale în mediul online, ne propunem, în acest articol, să stabilim câteva reguli de bază pentru jocurile online și accesarea linkurilor malițioase, prin programul Cyber4Kids dezvoltat de certSIGN, care îi ajută pe copii și pe părinți să se protejeze împotriva celor mai frecvent întâlnite pericole în mediul digital.
Când vorbim despre jocurile online, ne gândim automat la verificarea şi instalarea jocurilor noi, protecția datelor personale, discuțiile cu ceilalți jucători, configurarea controlului parental, evitarea achizițiilor accidentale etc. Câteva reguli simple :
- Jocurile noi trebuie verificate şi instalate împreună cu părinții.
- Atunci când se alege un nume pentru a intra în joc, este bine să evităm utilizarea numelui adevărat al copilului sau data nașterii.
- Dacă un alt jucător solicită detalii despre numele real, adresa, locul unde învață sau orice alte informații personale, copiii trebuie să știe să nu răspundă.
- Cu toate că jocurile pe tabletă sau telefon fac parte din activitățile preferate ale copiilor, nu trebuie să uităm faptul că joaca în aer liber cu prietenii este cel mai bun remediu pentru plictiseală!
Curiozitatea firească a celor mici și dorința de a încerca cât mai multe jocuri, îi pot determina să acceseze cu ușurință linkuri malițioase sau să descarce jocuri din locații web necunoscute, îndeosebi în lipsa unor măsuri de precauţie şi a unor cunoştinţe de bază de igienă cibernetică.
• Copiii trebuie să înţeleagă care sunt riscurile la care sunt expuşi – simpla accesare a unui link/site web sau descărcare a unui ataşament poate duce la instalarea automată de programe malware pe dispozitiv. Acestea pot oferi acces altor persoane la telefon, tabletă sau computer.
• Verificarea autenticităţii link-urilor, site-urilor şi a e-mailurilor primite se poate face prin urmărirea mai multor aspecte – afişarea unui lacăt în faţa URL-ului, concordanţa între URL şi informaţia din pagină etc.
• Instalarea unei soluții antivirus, care include un motor de scanare în timp real, firewall și actualizare automată, este esenţială. O astfel de soluţie ajută împotriva unor probleme precum spyware și viruși de pe site-urile pe care copilul le accesează.
• Cu ajutorul unei soluţii de control parental (atât pentru dispozitivele mobile, cât şi pentru cele desktop) poate fi monitorizată experiența pe Internet a copilului – de la timpul permis să-l petreacă online, până la aplicațiile și site-urile web utilizate/accesate.