fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăNOUA ALFABETIZARESiguranța copiilor în mediul online (II)

Siguranța copiilor în mediul online (II)

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu toții ne dorim un mediu sigur în care copiii să afle lucruri noi și să experimenteze, însă în ultimul timp acest mediu sigur nu se limitează doar la “acasă”, ci se extinde şi în mediul online. După ce săptămâna trecută am trecut în revistă câteva sfaturi privind stabilirea parolelor și siguranța datelor personale în mediul online, ne propunem, în acest articol, să stabilim câteva reguli de bază pentru jocurile online și accesarea linkurilor malițioase, prin programul Cyber4Kids dezvoltat de certSIGN, care îi ajută pe copii și pe părinți să se protejeze împotriva celor mai frecvent întâlnite pericole în mediul digital.

Când vorbim despre jocurile online, ne gândim automat la verificarea şi instalarea jocurilor noi, protecția datelor personale, discuțiile cu ceilalți jucători, configurarea controlului parental, evitarea achizițiilor accidentale etc. Câteva reguli simple :

  • Jocurile noi trebuie verificate şi instalate împreună cu părinții.
    • Atunci când se alege un nume pentru a intra în joc, este bine să evităm utilizarea numelui adevărat al copilului sau data nașterii.
    • Dacă un alt jucător solicită detalii despre numele real, adresa, locul unde învață sau orice alte informații personale, copiii trebuie să știe să nu răspundă.
    • Cu toate că jocurile pe tabletă sau telefon fac parte din activitățile preferate ale copiilor, nu trebuie să uităm faptul că joaca în aer liber cu prietenii este cel mai bun remediu pentru plictiseală!

Curiozitatea firească a celor mici și dorința de a încerca cât mai multe jocuri, îi pot determina să acceseze cu ușurință linkuri malițioase sau să descarce jocuri din locații web necunoscute, îndeosebi în lipsa unor măsuri de precauţie şi a unor cunoştinţe de bază de igienă cibernetică.

• Copiii trebuie să înţeleagă care sunt riscurile la care sunt expuşi – simpla accesare a unui link/site web sau descărcare a unui ataşament poate duce la instalarea automată de programe malware pe dispozitiv. Acestea pot oferi acces altor persoane la telefon, tabletă sau computer.

• Verificarea autenticităţii link-urilor, site-urilor şi a e-mailurilor primite se poate face prin urmărirea mai multor aspecte – afişarea unui lacăt în faţa URL-ului, concordanţa între URL şi informaţia din pagină etc.

• Instalarea unei soluții antivirus, care include un motor de scanare în timp real, firewall și actualizare automată, este esenţială. O astfel de soluţie ajută împotriva unor probleme precum spyware și viruși de pe site-urile pe care copilul le accesează.

 • Cu ajutorul unei soluţii de control parental (atât pentru dispozitivele mobile, cât şi pentru cele desktop) poate fi monitorizată experiența pe Internet a copilului – de la timpul permis să-l petreacă online, până la aplicațiile și site-urile web utilizate/accesate.

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

O nouă serie de programe gratuite de educație tehnologică pentru transformarea digitală a instituțiilor publice din România, derulată de Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor...

Cursurile ANDIP din această toamnă au constituit o nouă ocazie de a întări concluzia mai vechilor interacțiuni pe care alianța le-a avut cu multiple instituții publice, și anume aceea că nevoia de alfabetizare privitoare la digitalizare este stringentă în instituțiile publice, care sunt din ce în ce mai expuse amenințărilor cibernetice.

Siguranța copiilor în mediul online

Prin programul Cyber4Kids dezvoltat de certSIGN, copiii și părinții descoperă și învață să se protejeze împotriva celor mai frecvent întâlnite pericole în mediul digital.