fbpx
-3.3 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂKelemen Hunor: AUR este inamicul nostru

Kelemen Hunor: AUR este inamicul nostru

Publicat în

spot_img
spot_img

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la Baia Mare că AUR este inamicul UDMR, susținându-și afirmația prin rememorarea acțiunilor acestui partid. ”Ei au dansat pe mormintele străbunicilor noştri din Valea Uzului, ei au lansat sute de procese împotriva administraţiilor noastre locale în legătură cu steagul maghiar, steagul secuiesc, utilizarea limbii materne, plăcuţelor bilingve”.

Kelemen Hunor a fost prezent la Baia Bare cu ocazia Zilei Etnosporei Maghiare, ocazie cu care a vorbit despre importanţa educaţiei în limba maternă şi despre programele care au fost înfiinţate pentru a o menţine, cum ar fi programul afterschool sau programul autobuzelor şcolare, ale căror efect benefic se fac simţit. Politicianul a subliniat că scopul lor este să evite apariţia de comunităţi în care părinţii să nu-şi poată educa copiii în limba maghiară, dar pentru asta încă mai sunt multe de făcut.

Președintele UDMR a mai spus că cel mai important lucru pentru cei din etnosporă (grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus) este să-şi dorească obiectivul pe care l-au visat şi să acţionăm, să facem ceva în fiecare zi pentru a construi şi consolida comunitatea, a declarat, sâmbătă, la Baia Mare, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR.

“Când vorbim de peste un milion de persoane, trebuie să spunem că aceasta este o comunitate puternică, este o comunitate care salvează valori. Şi este o comunitate care este capabilă să construiască un viitor, să creeze un viitor, şi nu să caute modalităţi de a abandona”, a explicat Hunor Kelemen.

Acesta a dat ca exemplu Baia Mare, unde s-au făcut multe lucrări de construcţie, iar şcoala maghiară din oraş, Liceul “Németh László”, sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare. În urmă cu câteva luni, a fost ridicat un grup statuar pentru personalităţile emblematice ale Şcolii de pictură din Baia Mare, a mai amintit preşedintele UDMR.

Hunor Kelemen a vorbit, de asemenea, despre provocările anului electoral 2024 şi despre ameninţarea reprezentată de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), despre care a spus că trebuie luată în serios, deoarece “deciziile stupide ale guvernului” ar putea creşte şi mai mult popularitatea unei formaţiuni politice considerată extremistă de către celelalte partide politice din România.

“Nu ne place să folosim cuvinte atât de puternice, dar trebuie să o spunem: AUR este inamicul nostru. Ei au dansat pe mormintele străbunicilor noştri din Valea Uzului, ei au lansat sute de procese împotriva administraţiilor noastre locale în legătură cu steagul maghiar, steagul secuiesc, utilizarea limbii materne, plăcuţelor bilingve”, a precizat preşedintele UDMR.

Acesta a subliniat că AUR aderă la politica legionară din anii 1930, conform căreia “minorităţile trebuie eliminate” şi “prima ţintă” este comunitatea maghiară.

În anul 2011, în cadrul Congresului UDMR de la Oradea, a fost desemnată ziua de 15 noiembrie, care este ziua de naştere, dar şi a morţii principelui transilvan Bethlen Gabor (1580-1629), drept Ziua maghiarilor din etnosporă. În anul 2015, Parlementul ungar a declarat ziua de 15 noiembrie drept Ziua etnosporei maghiare.

Articole recente

Liga Studenților din Timișoara vă invită la o seară autentică de colinde tradiționale românești

Va fi un eveniment organizat sub forma unei scenete, în care se vor îngâna timpul și lumea și la care Liga Studenților din Timișoara vă invită pentru a vă transmite că împodobirea sufletului este mai importantă decât cea a caselor.

UBB conduce proiectul prin care vor fi digitalizate cele mai vechi scrieri despre Sighișoara

Cele mai vechi scrieri existente în Biblioteca Documentară a Muzeului de Istorie din Sighişoara, dar şi în alte arhive şi biblioteci din ţară referitoare la acest burg urmează să fie scanate pentru a fi accesate online, în cadrul unui proiect coordonat de Centrul de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală TRANS.SCRIPT al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Editura „Victor Babeş” – 15 ani de activitate

În anul 2023, Editura „Victor Babeş” a publicat circa 60 de volume, adunând un număr de peste 550 lucrări în cei 15 ani de activitate.

Lansare de carte | „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și Editura „Victor Babeş” anunță lansarea volumului intitulat „ Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.

Mai multe articole de același fel