fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIUION  MARIN  ALMĂJAN: Am  prins  deceniul  cel  mai  urât , cel  mai ...

ION  MARIN  ALMĂJAN: Am  prins  deceniul  cel  mai  urât , cel  mai  greu, monstruos,  al comunismului  românesc

Publicat în

spot_img
spot_img

IOAN  VASIU : – Stimate domnule  ION  MARIN ALMĂJAN, sunteți unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști și scriitori din vestul României. Când și unde ați debutat, ca jurnalist ?

ION  MARIN  ALMĂJAN : – Am debutat cu reportaje și cu știri, student fiind, în 1965 la Studoul regional de radio Timișoara iar în presa scrisă am debutat în aceeași perioadă la ziarul Drapelul roșu al Regiunii Banat. La același ziar am fost angajat, de la 1 ianuarie 1966, ca redactor stagiar, la Secția de cultură.

I.V. : – Dar ca scriitor, când și unde ați debutat ?

I.M.A. : – Am debutat  în 1963 în revista Scrisul bănățean, cu o povestire  intitulată „Moartea hulubului”. Editorial, am debutat  în 1970, la Editura Eminescu din București, cu volumul  de  povestiri  „Sunt dator cu o durere”. Pe ultima copertă a volumului, prozatoarea și publicista Sânziana Pop scria: ”Comparând cartea acesta nu numai cu nivelul schițelor și  povestirilor  care  se  publică  la  ora  aceasta  în  reviste de  specialitate , dar chiar și cu calitatea ultimelor volume de  debut  apărute, trag  o  singură  concluzie  posibilă și anume: maturitatea stilistică și de gândire a tânărului prozator  timișorean  va impune  în  întreg  contextul  nostru literar  actual, un  nume”.

I.V. : – Ați condus mulți ani un ziar din Timișoara. Vă rog să detaliați puțin.

I.M.A. : – Mărturiseam că la începutul lui 1966 am fost angajat la secția de cultură a ziarului Drapelul roșu. Acolo mi-am făcut ucenicia  sub  ochiul  critic, neiertător al lui Simion Dima, unul din elevii lui Crohmălniceanu. Am fost avansat pe rând șef de secție și redactor șef adjunct, până în septembrie 1979, când am fost transferat ca director al Editurii Facla din Timișoara, singura din Vestul României, la care am trudit până în mai 1989, când am fost transferat ca bibliotecar la  Biblioteca județeană Timiș , pedepsit  întrucât divorțasem.

I.V. : – Ce amintiri aveți din anii când ați condus Editura Facla ?

I.M.A. : – Amintirile mele din cei zece ani de directorat sunt multe, unele luminoase, altele întunecate, deosebit de apăsătoare. Nu uitați că am prins deceniul cel mai urât și mai greu, monstruos, al comunismului românesc, cu excepția perioadei  bolșevice  din  anii  50. Trebuia să facem slalom între  Scyla  și  Caribda, să înșelăm vigilența funcționarilor de la Comitetul pentru cultură și artă, condus de celebrul Mihai  Dulea, trimis de Cabinetul 2 ( al Elenei C. ) să vegheze la aplicarea  întocmai  a  liniei  partidului  și a cuvântărilor Tovarășului. Sunt mândru că am reușit să public cărți de valoare, fie  ele  ale  debutanților, lansând  nume  care  în ani s-au dovedit  scriitori  de  valoare , dar și traduceri din literatura  universală  a  unor  scriitori  care  mai  târziu  au luat  Premiul  Nobel  pentru  literatură, precum francezul      Le  Clezio, dar și din clasici, precum Thomas Mann, cu o carte necunoscută  românilor, Aventurile escrocului Felix Krull etc. Repet cu mândrie, am lăsat urme serioase în literatură, cartea de istorie a Banatului mai ales și a Ardealului, cartea de știință etc.

I.V. : – Sunteți  sau  nu  membru  al  Uniunii  Ziariștilor Profesioniști  din  România ?

I.M.A. : – Nu sunt membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, am rămas membru al Uniunii ziariștilor din Europa  și din România Socialistă. E drept că nu m-a poftit nimeni și având în  vedere  calitatea  mea, aș fi putut crede  ca  eu să fiu declarat  membru  de onoare  al  acestei  Uniuni.

I.V. : – Care sunt premiile mai importante pe care le-ați primit ?

I.M.A. : – Premii am primit multe, atât din partea Filialei din Timișoara  a  Uniunii  Scriitorilor, pentru romane, volume de povestiri, chiar și pentru  un  volum  de  poeme. Am primit și un premiu al Institutului Cultural Român, Premiul Centenar, acordat  pentru romanul „Orgoliile orașului regal”. Am primit două  distincții Meritul cultural Clasa a IV-a, în 1974 și Ordinul serviciul credincios la rang de Cavaler în 2002. De asemenea sunt  Cetățean  de  Onoare  al  Timișoarei, Aninei  și al  comunei  natale  Dalboșeț.

I.V. : – Ce ”proiecte” aveți acum pe masa de lucru ?

I.M.A. : – Lucrez, atât  cât  îmi  permite  sănătatea  la  un volum  de  poeme  intitulat  ”Cântec  de  noapte” și  la  un roman. Sper că timpul  va  mai  avea  răbdare  cu  mine,  ca  să le  pot  termina…  

                               Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR

Articole recente

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Pământul va pluti pe Bega | Lights On revine în Timişoara cu instalaţia Floating Earth

Impresionanta instalaţie Floating Earth, creată de artistul britanic Luke Jerram, va fi expusă în perioada 1-10 decembrie pe râul Bega, în zona Parcului Alpinet.

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Mai multe articole de același fel

INTERVIU | Dr. ing. Florin Gheorghe Iliescu, expert pentru infrastructura de apă: “Ne salvăm planeta numai educându-ne copiii!”

Apa potabilă și permanența de care ne bucurăm astăzi, majoritatea dintre noi, în apartamentele sau casele noastre, pare a fi o banalitate. Ei bine, nu este chiar așa! Expertul pentru infrastructura de apă, Dr. ing. Florin Ghe. Iliescu a avut amabilitatea să răspundă pentru Știrile Transilvaniei unor întrebări legate de subiectul potențialei crize a apei potabile, dar și despre importanța educației în protecția apei în particular și a mediului înconjurător în general.

INTERVIU | DĂNUȚ SĂBOANU, DESPRE ROMÂNII “PRINȘI ÎNTRE DOUĂ LUMI” 

Dănuț Săboanu, după peste 30 ani de când a plecat din țară, explică pentru cititorii Stirilor Transilvaniei drama cu care se confrunta românii plecați în diaspora, familiile lor subliniind regretabilul proces al pierderii identității.