fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBAZborul Unirii va fi reconstituit la Blaj

Zborul Unirii va fi reconstituit la Blaj

Publicat în

spot_img
spot_img

Joi 23 noiembrie se împlinesc 105 ani de la momentul în care la Blaj a aterizat avionul ce a adus, în 1918, mesajul trimis de Guvernul României către Consiliul Național din Transilvania, care pregătea Unirea de la Alba Iulia. Aparatul de zbor a fost pilotat de locotenentul Vasile Niculescu, avându-l ca pasager pe căpitanul Victor Precup.

Anul acesta, ”zborul unirii” va fi reconstituit în jurul orei 11,40, când pe Câmpia Libertăţii va ateriza un ofiţer paraşutist, care va aduce mesajul primăriei Bacău, pentru a fi transmis autorităţilor din municipiul Blaj.

Acest zbor istoric ce a fost efectuat între Bacău şi Blaj a fost prima legătură a Transilvaniei cu România după Pacea de la Bucureşti.

În urmă cu 105 ani

Pe data de 23 noiembrie 1918 a decolat de la Mărgineni, de lângă Bacău, acolo unde se afla Comandamentul Statului Major, un avion cu importantele acte ale Marii Uniri ce trebuiau duse în deplină siguranţă spre Blaj (Transilvania) şi de acolo la Alba Iulia. A fost pregătit pentru zborul din 23 noiembrie 1918 un avion de tip Farman 40. Avea carlinga deschisă iar în acele zile vremea a fost foarte rea, iar anotimpul rece a venit mult mai devreme, cu zăpadă şi ger, cee ace i-a determinat pe cei doi aviatori, Vasile Niculescu și Victor Precup să își ungă feţele cu parafină pentru a rezista frigului şi curenţilor de aer. Avionul a decolat în jurul orei 10,30 iar pilotul Vasile Niculescu a urcat până la 2500 metri în viraje pentru a câştiga altitudine şi pentru a traversa munţii în bune condiţii. Apoi, ghidându-se doar cu busola şi harta militară, a pornit spre Blaj unde a ajuns după aproape două ore. La înălţimea la care a zburat avionul temperatura era de -40 grade. La o săptămână după efectuarea zborului s-a realizat Marea Unire din 1918. Zborul peste Carpaţi a fost crucial şi poate istoria noastră ar fi fost uşor diferită dacă avionul nu ajungea pe Câmpia Libertății.

Răzvan Idvorean

Articole recente

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

ELEDELÜNK

A samáriai asszonyról szóló történetben azt olvassuk, hogy miután ez a rossz nô újjászületett és megtért a Jézus Krisztussal való találkozás hatására, visszatért a városába és hírül adta mindenkinek, hogy mi ment végbe vele.

Peste 700 de clujeni au donat sânge într-o campanie iniţiată de UBB

Campania s-a încadrat în programul strategic UBBMed, lansat la finalul anului 2023 de Universitatea Babeş-Bolyai

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.

Mai multe articole de același fel