fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIERata națională a inflației de 13,8% majorează și la Târgu Mureș impozitele...

Rata națională a inflației de 13,8% majorează și la Târgu Mureș impozitele și taxele locale

Publicat în

spot_img
spot_img

În ședința ordinară a Consiliului Local desfășurată joi, 23 noiembrie, au fost aprobate proiectele de hotărâre care vizează taxele și impozitele locale, ce urmează a intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Conform documentelor aprobate taxele și impozitele locale vor fi indexate cu 13,8%, procentul reprezentând rata inflației pentru 2022. Toate autoritățile locale au obligația de a indexa, anual, cu rata inflației, taxele și impozitele, obligativitatea fiind dată de Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal.

Important de reținut este faptul că târgumureșenii beneficiază de o serie de reduceri la plată. De exemplu, cei care optează pentru plata cu anticipație a impozitului/a taxei pe clădiri, pe teren sau asupra mijloacelor de transport, până la data de 31 martie, beneficiază de bonificația de 10%. Facilitatea va fi aplicată și persoanelor juridice, doar dacă contribuabilul persoană juridică deține la data de 31.03.2024 un cont activat pe “ Portalul de servicii electronice fiscale”, a Direcției Fiscale Locale Târgu Mureș, având adresa : https://platformacetateni.targumures.globalpay.ro/cetatean-login. Contribuabilii care au în proprietate un mijloc de transport hibrid, beneficiază de o reducere de 75% a impozitului datorat pentru respectivul mijloc de transport.

În anul 2024, în cazul identificării de clădiri și terenuri neîngrijite de către angajații cu atribuții de control din cadrul Direcției Poliția Locală, se vor emite somații și se vor aplica avertismente. Taxa pentru eliberarea în regim de urgență, în ziua depunerii cererii, la ghișeu a certificatelor de atestare fiscală emise de Serviciul impozite și taxe persoane fizice și Serviciul impozite și taxe persoane juridice este de 25 lei. Taxa se achita anticipat depunerii cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscală. Pentru certificatele de atestare fiscală care se emit online, nu se datorează taxa.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a vizat modificarea și completarea Regulamentului Parcărilor cu Plată și Zonelor de Staționare cu Plată aflate pe domeniul public, dintre acestea amintim:

  • Plată făcută pentru o anumită zonă de parcare este valabilă și pentru zonele cu tarif inferior însă nu și pentru zonele cu tarif superior.
  • Abonamentele nu au valabilitate în Zona 0. În această zonă au valabilitate doar abonamentele pentru persoane cu dizabilități și abonamentele pentru autovehiculele cu propulsie electrică.
  • Posesorii de abonamente pentru autovehiculele cu propulsie 100% electrică pot parca gratuit și în Zona 0 , pentru o perioadă de maxim 2 ore.

Totodată, consilierii locali au modificat regulamentul pentru desfășurarea activităților de taximetrie din Târgu Mureș, astfel prevederea potrivit căreia o autorizație de taxi ”se poate prelungi” pentru 5 ani, va fi înlocuită cu sintagma ”se va prelungi”. De asemenea, articolele care prevedeau ca și condiție pentru prelungirea activității de taxi ca autoturismul să aibă norma de poluare minimă de Euro 6 va fi modificat în sensul în care norma minimă prevăzută va fi Euro 5.

Tot în cadrul ședinței s-a aprobat rectificarea bugetului local al Unității Administrativ Teritoriale  – Municipiul Târgu Mureș pe anul 2023, astfel, la inițiativa primarului Soós Zoltán a fost alocate peste 5 milioane de lei, către Direcția de Asistență Socială.

Prin intermediul acestor sume, plata indemnizațiilor de însoțitor, aferentă persoanelor cu dizabilități grave, este asigurată până la finele anului 2023.  Tot în cadru rectificării de buget s-au alocat 7,4 milioane de lei către transportul local, suma reprezentând subvenții, iar 9,5 milioane de lei către serviciile de salubritate.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Încep lucrările de construcție a centrului de mari arși din Târgu Mureș

Noua clădire din Târgu Mureș va avea 7 nivele și va cuprinde 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje.