fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂUDMR anunță acord electoral cu Alianţa Maghiară din Transilvania

UDMR anunță acord electoral cu Alianţa Maghiară din Transilvania

Publicat în

spot_img
spot_img

Uniiunea Democrată a Maghiarilor din România anunță că va încheia un acord electoral cu Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) pentru alegerile din România de anul viitor, se arată într-o informare a UDMR, după o întâlnire desfăşurată, la Cluj-Napoca cu reprezentanții AMT.

Uniunea a precizat, pe pagina sa de socializare, că preşedintele Kelemen Hunor, împreună cu preşedintele executiv Attila Balázs, au avut o scurtă întrevedere cu Zoltán Zakariás, preşedintele AMT şi cu vicepreşedintele Attila Kátai, la Cluj-Napoca.

“În cadrul întâlnirii, părţile au convenit asupra necesităţii de a se uni pentru 2024 şi de a încheia un acord care să aibă în vedere provocările şi interesele cele mai importante ale comunităţii maghiare şi după anul 2025” – a precizat UDMR.

AMT a informat despre întrevederea de vineri într-un comunicat. Acesta precizează că participanţii la întâlnirea de la Cluj-Napoca au analizat posibilitatea de a “oferi soluţii comune la provocările cu care se confruntă comunitatea maghiară” la alegerile de anul viitor şi în perioada următoare.

“Liderii AMT şi UDMR au convenit că soluţia cea mai potrivită ar fi stabilirea unui acord-cadru cu privire la cele patru alegeri de anul viitor” – a precizat AMT în comunicat, adăugând că discuţiile vor continua pentru a elabora acest acord.

În urma reuniunii din luna septembrie, la Cluj-Napoca, a Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, Hunor Kelemen a declarat: uniunea va coopera la alegerile din România din 2024 cu ambele formaţiuni politice maghiare mai mici din Transilvania – AMT şi Forţa Civică Maghiară (FCM), înregistrată în primăvară -, şi că există de opt ani un scenariu bine pregătit pentru această cooperare.

“La alegerile parlamentare, colaborarea este dată, la alegerile locale vom fi în competiţie” – a răspuns el la o întrebare din partea agenţiei MTI.

Potrivit preşedintelui uniunii, UDMR a dat dovadă de cooperare de nenumărate ori, iar această cooperare este importantă şi pentru celelalte două formaţiuni politice.

“Cooperare a existat şi până acum, va exista şi în continuare” – a conchis Kelemen, referindu-se la alegerile din 2016 şi 2020.

Zoltán Zakariás, preşedintele AMT, şi József Kulcsár-Terza, preşedintele executiv al FCM, au declarat portalului de opinie publică Krónika: eşecul electoral al partidului maghiar din Slovacia este, de asemenea, un avertisment cu privire la necesitatea unităţii maghiarilor din Transilvania.

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel