fbpx
spot_img
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVO gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației...

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Publicat în

spot_img
spot_img


Fundația Mihai Eminescu Trust a obținut în luna februarie 2023 o finanțare nerambursabilă acordată de către Institutul Național al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, pentru realizarea documentației de restaurare a gospodăriei tradiționale din Viscri, nr. 140.

Prin finanțarea obținută s-au asigurat serviciile de proiectare fazele DALI, DTAC, PT, DE pentru monumentul istoric aflat în situl rural Viscri înscris în Lista Monumentelor Istorice cod LMI BV-II-s-A-11841 și în Patrimoniul Mondial UNESCO. Gospodăria este tipică săsească, cu parcela de teren alungită, casă de locuit așezată pe frontul de stradă, anexă în continuarea casei, cu șura dispusă transversal pe parcelă și cu o grădină generoasă.

Proiectul “Casa Noastră Viscri – Restaurare și Conversie funcțională gospodărie săsească în spațiul comunitar public multifuncțional” propune reintegrarea gospodăriei în viața comunității prin amenajarea multifuncțională a spațiilor interioare și exterioare.

De spațiile nou create și de activitățile organizate vor putea beneficia locuitorii satului de toate vârstele, dar și turiștii, vizitatori, precum și voluntarii care se implică în diversele activități organizate în situl Viscri.

Împreună cu partenerul local din acest proiect, Fundația Alba Eglesia, au fost realizate activități de promovare și mediatizare a proiectului pe canale proprii de comunicare, iar publicul larg și a membrii comunității au fost implicați într-o acțiune numită „Voluntariat pentru patrimoniu”, dar și în organizarea evenimentului „Zilei porților deschise”.

Serviciile de proiectare au fost receptionate cu succes și s-au obținut toate avizele necesare.

Datorită documentației tehnico-economice realizate prin TMI, Fundația Mihai Eminescu Trust a fost eligibilă pentru un apel de finanțare în vederea executării propriu-zise a proiectului începând cu anul 2024.

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Fundația Mihai Eminescu Trust își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți.

Ioana Pop

Articole recente

A fost recepţionat primul lot din Transapuseana, cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România

Consiliul Judeațean Alba a recepționat vineri lucrările la lotul I al drumului Transapuseana, sau Transalpina de Apuseni, care va lega Abrud de Autostrada A 10 Sebeș – Turda, peste munte la nodul de la Aiud. Lotul al doilea va fi terminat în luna august.

Compania Naţională de Investiţii, desemnată ca structură de implementare pentru construcţia şi dotarea viitorului Institut Regional de Oncologie Timişoara

Institutul Regional de Oncologie Timişoara este o investiţie de aproximativ 1.150.000.000 lei și va fi finanţată din PNRR

Guvernul a adoptat o hotărâre pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei la Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria)

Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone.

Fosile de mamut descoperite în județul Timiș

”Împreună, continuăm să scriem capitolele fascinante ale trecutului nostru!”, au transmis reprezentanții instituției de cultură.

Mai multe articole de același fel

74 de proiecte culturale au intrat în etapă finală pentru a primi finanțare de la Primăria Brașov

Cele 74 de proiecte eligibile acoperă categorii de arii tematice diferite, de la arte vizuale la muzică, teatru, dans, artă digitală sau educație prin cultură, valoarea totală a finanțărilor solicitate fiind de 9,61 milioane de lei.