fbpx
0.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVO gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației...

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Publicat în

spot_img
spot_img


Fundația Mihai Eminescu Trust a obținut în luna februarie 2023 o finanțare nerambursabilă acordată de către Institutul Național al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, pentru realizarea documentației de restaurare a gospodăriei tradiționale din Viscri, nr. 140.

Prin finanțarea obținută s-au asigurat serviciile de proiectare fazele DALI, DTAC, PT, DE pentru monumentul istoric aflat în situl rural Viscri înscris în Lista Monumentelor Istorice cod LMI BV-II-s-A-11841 și în Patrimoniul Mondial UNESCO. Gospodăria este tipică săsească, cu parcela de teren alungită, casă de locuit așezată pe frontul de stradă, anexă în continuarea casei, cu șura dispusă transversal pe parcelă și cu o grădină generoasă.

Proiectul “Casa Noastră Viscri – Restaurare și Conversie funcțională gospodărie săsească în spațiul comunitar public multifuncțional” propune reintegrarea gospodăriei în viața comunității prin amenajarea multifuncțională a spațiilor interioare și exterioare.

De spațiile nou create și de activitățile organizate vor putea beneficia locuitorii satului de toate vârstele, dar și turiștii, vizitatori, precum și voluntarii care se implică în diversele activități organizate în situl Viscri.

Împreună cu partenerul local din acest proiect, Fundația Alba Eglesia, au fost realizate activități de promovare și mediatizare a proiectului pe canale proprii de comunicare, iar publicul larg și a membrii comunității au fost implicați într-o acțiune numită „Voluntariat pentru patrimoniu”, dar și în organizarea evenimentului „Zilei porților deschise”.

Serviciile de proiectare au fost receptionate cu succes și s-au obținut toate avizele necesare.

Datorită documentației tehnico-economice realizate prin TMI, Fundația Mihai Eminescu Trust a fost eligibilă pentru un apel de finanțare în vederea executării propriu-zise a proiectului începând cu anul 2024.

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Fundația Mihai Eminescu Trust își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți.

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Patronatului European al Femeilor de Afaceri are în conducere o brașoveancă

Patronatului European al Femeilor de Afaceri promovează și sprijină afirmarea femeilor în mediul de afaceri național și internațional. De asemenea, organizația reprezintă interesele membrilor săi, atât la nivel național, prin intermediul CNIPMMR, cât și la nivel European.