fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIUINTERVIU | Dr. REMUS NICA, CHIRURG ȘI VIOLONIST: “FĂRĂ A NE REUMPLE...

INTERVIU | Dr. REMUS NICA, CHIRURG ȘI VIOLONIST: “FĂRĂ A NE REUMPLE REZERVOARELE DE EMPATIE CU APEL LA MUZICĂ, ARTE FRUMOASE SAU CREDINȚă, NU AM REZISTA ÎN MESERIA DE MEDIC”

Publicat în

spot_img
spot_img

Mai ales în ultimii ani, marcați de grelele încercări pandemice, rolul medicilor a devenit esențial în societate. Numai că actul medical nu presupune doar temeinice cunoștințe de specialitate, ci și dedicare, implicare sufletească, empatie, moralitate și etică profesională hipocratică.

Cum fac medicii să își păstreze optimismul și pozitivismul sau empatia, în condițiile în care suferințele pe care le văd zilnic au devenit parcă mai intense ca niciodată și sunt capabile a afecta până și cele mai “împietrite” suflete? Este o întrebare importantă, la care a avut amabilitatea să răspundă, pentru cititorii Știrilor Transilvaniei, doctorul Remus Nica, medic primar – chirurgie generală și oncologică la Spitalul Militar Central din București.

Dr. Remus Nica este specializat în chirurgia oncologică, un domeniu în care operează de mulți ani, cu foarte mare succes. Membru al Societății Americane de Chirurgie a Cancerului de Sân și al Societății Române de Chirurgie, dr. Remus Nica prezintă o notă aparte în peisajul medicinei românești, fiind și violonist în Orchestra Mondială a Medicilor, precum și în Orchestra Națională a Medicilor.

Redacția: Ați ales o meserie grea (medicină) și o specializare dintre cele mai complexe (chirurgia oncologică). Ce v-a făcut să alegeți acest drum în viață?

Dr. Remus Nica: Am ales medicina cu speranța și dorința de a face bine semenilor mei. Specializarea a venit în timp, cumva contextual, pentru că numărul cancerelor este enorm în țara aceasta, raportat la totalul populației. Nu există prea multă educație pentru sănătate sau prevenție, mai ales în mediul rural, iar în urban ritmul vieții e atât de intens, încât oamenii amână cât pot de mult o vizită la medic. Un alt motiv: sunt părinte și mi-am dorit dintotdeauna tot ce mai bun pentru copiii mei, iar gândul că undeva un copil ar putea rămâne orfan pentru că mama lui a ajuns prea târziu la medic e absolut sfâșietor.

Redacția: Cum reușiți să faceți față provocărilor zilnice, stresului profesional intens la care sunteți supus? Altfel spus, cum reușiți să vă reîncărcați constant rezervele de pozitivism și speranță, atât de necesare pentru o relaționare eficientă cu pacienții?

Dr Remus Nica: Provocările zilnice apar pentru a fi surmontate, soluționate și e chiar plăcut ca la final, când fac bilanțul zilei, să îmi dau seama, cu bucurie, că am mai ajutat o mama să își vadă copiii crescând sau am redat speranța la o viață mai bună, fără durere, unui pacient. Speranța și pozitivismul vin de undeva de sus. Dacă unii spun că în drumul lor în viață au avut pe un umăr un înger, iar pe celălalt pe oponentul său, eu declar că în fiecare zi am pe un umăr credința și pe celălalt știința. La fiecare intrare în blocul operator îmi propun să fac tot ce-mi stă în puteri să mai prelungesc o viață. Până la urmă, tot ce trăim este o binecuvântare, iar muzica și artele frumoase, cele care mă încarcă pozitiv și mă ajută să fiu mai bun, sunt creații de inspirație divină. Fără a ne reumple rezervoarele de empatie cu apel la muzică, arte frumoase sau credință, nu am rezista în meseria de medic.

Redacția: Ce ne puteți spune despre frumoasele proiecte muzicale în care sunteți implicat?

Dr. Remus Nica: Am avut privilegiul de a cânta pe marile scene naționale și pe unele dintre scenele importante ale lumii alături de Orchestra Medicilor ”Dr Ermil Nichifor”.Muzica este pentru mine nu doar sursă de inspirație și refugiu pentru reîncărcare energetică, este încă un mijloc prin care pot face bine. Căci pe lângă concertele în care suntem invitați să cântăm, organizăm anual un mare concert caritabil care are ca scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea pacienților oncologici a căror suferință sau nevoie nu se termină când sunt externați din spital, după operație. De acolo au un lung drum de parcurs până la recuperare, adeseori cu tratamente costisitoare sau greu de găsit. Statul face tot ce poate, dar sistemul este destul de greoi și lipsit de coerență, astfel că oamenii trec prin tot felul de încercări până ajung la tratamentele necesare.   

Redacția: Câte cazuri de cancer și de care fel, au fost tratate până acum cu fondurile strânse din ediția trecută a concertului “Armoniile Speranței”?

Dr Remus Nica: La prima ediție a concertului Armoniile Speranței, care a avut un success mediatic remarcabil, s-au strâns fonduri care au fost direcționate către 12 cazuri de pacienți oncologici, copii și adulți, care au primit astfel îngrijirea medical necesară în clinicile private unde aceasta era posibilă. Unii dintre ei aveau forme rare de cancer, care nu sunt incluse în programul national de prevenție și tratament.

Redacția: Ce credeți că ar trebui schimbat în sistemul de sănătate românesc, astfel încât toată populația să aibă acces la tratamente de cancer moderne și eficiente, fără a mai fi nevoie de intervenția societății civile?

Dr Remus Nica: Sistemul national de sănătate ar trebui bugetat corect, conform nevoilor reale ale populației și unităților medicale. Apoi, ar trebui declanșate mai multe campanii de educație pentru sănătate, pornind de la grădinițe, școli, facultăți, companii și până în cabinetele medicilor de familie. Ar trebui să ne aliniem țărilor europene și să avem Registrul pacienților oncologici actualizat în timp real. Apoi, programul national de prevenție și tratament al cancerului ar trebui actualizat annual, pentru că apar forme diverse ale acestei afecțiuni.

Redactia

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel