fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘUBB conduce proiectul prin care vor fi digitalizate cele mai vechi scrieri...

UBB conduce proiectul prin care vor fi digitalizate cele mai vechi scrieri despre Sighișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Cele mai vechi scrieri existente în Biblioteca Documentară a Muzeului de Istorie din Sighişoara, dar şi în alte arhive şi biblioteci din ţară referitoare la acest burg urmează să fie scanate pentru a fi accesate online, în cadrul unui proiect coordonat de Centrul de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală TRANS.SCRIPT al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Este vorba de un proiect prin care ne sunt alocaţi 58.500 de Euro, fără a presupune vreo cofinanţare din partea noastră, totul pentru a valorifica patrimoniul istoric al Municipiului Sighişoara, aflat, în prezent, în diverse arhive şi biblioteci răspândite prin ţară (…) Aşa cum am promis, istoria oraşului nostru trebuie scoasă la lumină şi pusă în valoare”, a declarat primarul municipiului Sighişoara, Iulian Sîrbu, într-o postare pe Facebook.

Prin proiectul ‘RESTORY. Recovering Past Stories for the Future: A Synergistic Approach to Textual an Oral Heritage of Small Communites’, derulat de Universitatea Babeş – Bolyai, prin Centrul de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală TRANS.SCRIPT, vor fi realizate prelucrarea şi scanarea selectivă a celor mai vechi şi valoroase materiale din moştenirea scrisă a Sighişoarei, materialele scanate însoţite de metadate urmând a fi accesibile online.

Totodată, potrivit primarului Iulian Sârbu, va fi organizată şi o expoziţie permanentă, în cadrul circuitului muzeal local, cu reproduceri de înaltă calitate a celor mai valoroase piese (de exemplu, Cartea oraşului Sighişoara de la 1487.)

De asemenea, în cadrul proiectului se vor face şi recomandări şi soluţii privind branding-ul comunitar local, în colaborare cu specialişti în comunicare şi inovaţie socială, din ţară şi din străinătate.

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Încep lucrările de construcție a centrului de mari arși din Târgu Mureș

Noua clădire din Târgu Mureș va avea 7 nivele și va cuprinde 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje.