fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEA fost semnat contractul de finanţare pentru construirea spitalului de boli infecţioase...

A fost semnat contractul de finanţare pentru construirea spitalului de boli infecţioase de la Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Oradea anunţă, marţi, că primarul Florin Birta a semnat, la Bucureşti, cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, contractul de finanţare europeană, prin PNRR, pentru realizarea spitalului ultramodern de boli infecţioase de pe strada Vlădeasa, în valoare de 135 milioane de euro.

Ministerul Sănătăţii susține că a alocat 640 de milioane de lei, din PNRR, pentru construirea şi dotarea secţiilor de pneumologie şi boli infecţioase în clădiri noi, la Spitalul Municipal din Oradea. 

“Sprijinul constant al domnului senator Florian Bodog şi a altor parlamentari pentru dezvoltarea serviciilor medicale în judeţ şi pentru parteneriatul dintre Ministerul Sănătăţii şi autorităţile locale din Bihor este un exemplu de colaborare în interesul pacienţilor din acest judeţ”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

”Până la Crăciun vom anunţa şi câştigătorul licitaţiei pentru construirea spitalului, astfel încât în vara anului viitor să poată începe lucrările de execuţie. Le mulţumesc domnilor Ilie Bolojan, Alexandru Rafila, dr. Gheorghe Carp, Alexandru Rogobete şi tuturor celor care s-au implicat şi au susţinut acest proiect complex, de care Oradea şi Bihorul au nevoie”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit datelor transmise de Primăria Oradea, noua unitate medicală urmăreşte gruparea specialităţilor boli infecţioase şi pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerinţelor de calitate actuale.

Noul spital se va realiza prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta C12 – Sănătate, fiind implementat de Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

Valoarea totală a proiectul este de 672.473.919,22 lei (TVA inclus), iar finanţarea nerambursabilă este de 95% din valoarea proiectului.

Potrivit datelor transmise de municipalitate, unitatea medicală se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi).

La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi şi maximum 326 de paturi.

”Capacităţile noului spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi un bloc operator”, au mai transmis oficialii Primăriei Oradea.

Potrivit acestora, unitatea medicală va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru urgenţe, un cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc).

Totodată, va exista un compartiment pentru primiri urgenţe, cameră de tratament şi monitorizare, 3 izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale.

De asemenea, va cuprinde un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialităţi, precum şi săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi şi o camera hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum şi din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

Astfel, pentru a oferi servicii medicale complete în specialităţile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienţilor internaţi, şi serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcţionale, endoscopie bronşică şi digestivă).

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza direct din strada Vlădeasa se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme şi 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran şi parcaje la sol.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

O pianistă din Ucraina, invitata Filarmonicii orădene în concertul „Armonii excepţionale”

Pianista Anna Fedorova, din Ucraina, va fi invitata Filarmonicii orădene în concertul săptămânal de joi, intitulat "Armonii excepţionale", ce va avea loc sub bagheta dirijoarei Mihaela Cesa-Goje, în sala de concerte Enescu-Bartok.