fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăNOUA ALFABETIZARESemnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

Publicat în

spot_img
spot_img

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Acest aspect este cu atât mai relevant atunci când vorbim despre valoarea legală a semnăturii electronice, despre demonstrarea validităţii acesteia, a actului de voinţă, dar mai ales a identităţii semnatarului.

Valoarea legală şi validitatea. Semnătură electronică calificată vs simplificată

Potrivit Regulamentului UE eIDAS nr. 910 /2014, aplicabil în toate statele membre, implicit în România, există 3 categorii de semnătură electronică:

  • semnătură electronică
  • semnătură electronică avansată
  • semnătură electronică calificată

Semnătura electronică calificată este singurul tip de semnătură electronică care are implicit efectul juridic echivalent al unei semnături olografe, potrivit Regulamentului eIDAS. În cazul celorlalte semnături, în situația invocării în instanţă, va trebui realizată probă cu expertiză informatică pentru demonstrarea anumitor condiţii care atestă valoarea legală a semnăturii – precum identificarea semnatarului.

A şti cu certitudine cine semnează constituie un element esențial, ce poate da sau nu încredere într-o semnătură electronică. În cazul unei semnături calificate, prestatorul care emite certificatul calificat face verificări în conformitate cu un set de cerințe legale și tehnice, putând spune cu certitudine cine este persoana care a semnat. În cazul altor tipuri de semnături – create, de exemplu, prin transmiterea unui e-mail cu un document ce trebuie semnat și exprimarea unui acord de semnare – nu se asigură un nivel ridicat de încredere cu privire la semnatar. Adrese de e-mail, cu orice nume, pot fi create foarte ușor.

De asemenea, conceptul de semnătură electronică simplă/ simplificată NU ESTE prevăzut de legislaţia în vigoare. Mecanismele care se află în spatele unei astfel de soluţii trebuie verificate şi înţelese, pentru a putea afirma valoarea legală a acesteia. Şi pentru a evita pe termen lung eventualele probleme ce pot să apară în cazul contestării ei.

La urma urmei, cine îşi doreşte să fie nevoit să demonstreze validitatea unei semnături? Mai ales când există semnătura calificată (inclusiv în cloud, pentru cei care doresc mobilitate şi să scape de grija token-ului), în cazul căreia validarea se realizează automat.

Identitatea semnatarului şi actul de voinţă. Semnătură electronică calificată vs necalificată (simplă/ simplificată)

Un certificat calificat de semnătură electronică se emite nominal titularului, doar după parcurgerea procesului de identificare, asigurând o legătură directă și neîndoielnică între identitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică. Practic, aşa ştim că acea semnătură a fost aplicată de cine trebuie şi nu de un terţ neautorizat – nu uităm aici de mecanismele de securitate precum cod PIN (token) sau cod unic OTP (cloud).

Ce facem însă când avem un certificat calificat de semnătură electronică, emis pentru o anumită persoană fizică sau juridică, iar acel certificat, la iniţiativa şi cu acordul titularului, este folosit de multe alte persoane? În cazul în care foloseşti pentru semnarea unui document o semnătură electronică calificată emisă pentru o altă persoană/enitate, apare imposibilitatea garantării identităţii tale şi a actului tău de voinţă.

Nu se poate şti implicit că într-adevăr tu eşti persoana care a semnat, când o simplă adresă de e-mail poate fi creată / folosită şi de altcineva în numele tău. Nu mai vorbim despre imitări ale semnăturii olografe cu degetul, pixul ori alte instrumente pe ecranele dispozitivelor mobile, poze ale semnăturilor olografe ori nume tastate, cu fonturi frumos înclinate. În lipsa unei identificări şi implicit a emiterii unui certificat nominal, semnătura electronică utilizată va fi validată automat în aplicaţii precum Adobe Acrobat Reader, dar numele titularului certificatului nu va fi al tău. Demonstrarea identităţii şi a actului de voinţă devine astfel o provocare.

Ca o concluzie, nu toate semnăturile electronice sunt la fel, iar o înţelegere a diferenţelor dintre acestea este esenţială pentru a face alegerea corectă și sigură pentru business-ul nostru. Mai ales în cazul documentelor importante precum contracte, acte adiţionale, documente de muncă etc. În special când termenii şi condiţiile unor soluţii aparent inovatoare şi atractive prin gratuitate ori costuri reduse ne spun că înţelegem şi suntem de acord cu utilizarea acelei soluții pe propriul risc, exclusiv în scopuri legale.

Redactia

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel

Ce este Coaliția TechNation România (Romanian Green Digital Coalition), inițiativa prin care Cluj IT Cluster își propune să intensifice eforturile în transformarea digitală și...

Cluj IT Cluster a adus în atenția publicului prezent la Cluj Innovation Days și inițiativa numită Coaliția TechNation România (Romanian Green Digital Coalition), ca un rezultat direct al proiectului GreenBuild, prin care își propune să continue și să întărească eforturile în ceea ce privește transformarea digitală și verde a economiei românești.

Cluj Innovation Days 2024 | O conferință dedicată sustenabilității și securității

La fel ca la edițiile anterioare, conferința aduce în fața publicului o serie întreagă de vorbitori de înaltă ținută, lucrările urmând a se desfășura pe parcursul a două zile, respectiv 21 și 22 martie a.c., în două locații distincte din Cluj-Napoca.

Spotlight Heritage Timișoara NFT’s – o modalitate unică de apreciere și conservare a patrimoniului cultural al Timișoarei în lumea digitală

În 2023, anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Universitatea Politehnica Timișoara, prin proiectul Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara, a integrat tehnologia NFT (non-fungible tokens) în cultura digitală pentru a oferi o perspectivă digitală și unică asupra patrimoniului cultural și istoric al orașului.