11.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂ140 de ani de la naşterea lui Kós Károly | Acțiuni comemorative...

140 de ani de la naşterea lui Kós Károly | Acțiuni comemorative la Cluj şi Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

Kós Károly (1883-1977), renumitul arhitect, scriitor şi politician transilvănean, va fi comemorat, la sfârşitul acestei săptămâni, la Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe, la 140 de ani de la naşterea acestuia.

Mathias Corvinus Collegium (MCC) va organiza, vineri, în data de 15 decembrie, la Cluj Napoca, o ceremonie comemorativă intitulată “Kós Károly 140 – O viaţă în slujba Transilvaniei”, iar sâmbătă, în data de 16 decembrie, marele om, care a promovat transilvanismul, va fi comemorat în clădirea recent renovată a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, clădire proiectată de Kós Károly.

“Arhitect, grafician, scriitor, ilustrator de carte, redactor, editor, profesor şi politician, Kós este cu siguranţă una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale Transilvaniei secolului al XX-lea, viziunea sa asupra lumii este încă o sursă de inspiraţie pentru societatea noastră”, se arată în invitaţia MCC adresată agenţiei ungare de presă MTI. Evenimentul, care va avea loc la Centrul de formare al MCC din Cluj Napoca, va fi susţinut de specialişti renumiţi care vor aborda provocările din viaţa lui Kós Károly, semnificaţia operei sale şi învăţăminte care decurg din aceasta.

Printre invitaţi se va număra Anthony Gall, decanul Facultăţii de Arhitectură “Ybl Miklós” de la Universitatea Óbuda, specialist în Art Nouveau şi arhitectură vernaculară, care a studiat opera lui Kós Károly, Zsolt K. Lengyel, istoric, politolog, editor, director al Institutului Maghiar de la Universitatea Regensburg, cercetător al istoriei transilvanismului, şi Attila Gábor Hunyadi, istoric şi lector universitar la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Discuţia va fi moderată de Emőd Veress, jurist, profesor universitar, director al Institutului de Drept Public al Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca.

La Sfântu Gheorghe va avea loc o discuţie despre arhitect şi opera sa, organizată de Asociaţia “Országépítő Kós Károly Egyesülés” (OKKE) şi Muzeul Naţional Secuiesc, întrucât Kós a proiectat mai multe clădiri importante din acest oraş.

Potrivit programului transmis agenţiei ungare de presă MTI, după discursul de bun venit al preşedintelui Gábor Kolumbán, Directorul muzeului, Mihály Vargha, va ţine, pe parcursul vizitei muzeului, o prelegere despre “Spiritul lui Kós Károly în Muzeul Naţional Secuiesc”.

Dintre invitaţi, Anthony Gall va vorbi despre moştenirea lui Kós Károly, iar Miklós Köllő va prezenta relaţia dintre arhitectura eco-regională şi Kós. Programul se va încheia cu Adunarea Generală OKKE.

Sursa: MTI

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Noi alegeri în două comune din judeţele Mureş şi Alba

Un nou tur de scrutin pentru funcţia de primar are loc duminică pentru candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj din comunele Cheţani, judeţul Mureş, şi Poşaga, judeţul Alba.

Mircea Geoană, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană, care a ţinut un discurs cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.