fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SATU MARETemerarul sătmărean Attila Bertici, o nouă expediţie în premieră: iarna, în Munţii...

Temerarul sătmărean Attila Bertici, o nouă expediţie în premieră: iarna, în Munţii Pamir, cu o Dacia Duster veche

Publicat în

spot_img
spot_img

Attila Bertici, din Satu-Mare, primul român care a ajuns iarna la polul planetar al frigului (Oimiakon, Siberia), pleacă peste 3 zile într-o nouă expediţie în premieră.

Alături de fiul său, Norbert, va traversa iarna munţii Pamir. Asta la bordul unei Dacia Duster de serie, veche de 12 ani, cu mai bine de 162.000 de km la bord.

Maşina a fost cumpărată recent de la un târgumureşean şi a suferit modificări constructive minore în vederea expediţiei. Suplimentar faţă de echiparea de serie are în plus doar suspensii (Iron Man) ceva mai înalte şi mai tari, un scut metalic de protecţie la motor şi un încălzitor auxiliar Eberspracher. E aşa-numitul sirocou (sau sirocol), care va încălzi şi cortul în care, uneori, Attila şi fiul său vor petrece câteva nopţi, când timpul va permite asta.

Bătrâna Dacia Duster, din prima generaţie, are tracţiune integrală, motor de 1,6 litri şi 16 valve şi o instalaţie GPL recent montată.

Traseu prin 16 ţări

„Vom duce din nou drapelul României într-o zona unde nu a mai fost nimeni din România iarna cu o singură maşină… Drumul nostru va trece prin 16 țări: România – Ungaria – Slovacia – Polonia – Lituania – Letonia – Estonia – Rusia (trecem Munții Ural în Siberia) – Kazahstan – Kîrgîzstan- Tadjikistan – Uzbekistan – Kazahstan – Rusia (Daghestan, Cecenia, Ingusetia; Osetia de Nord) – Georgia – Turcia – Bulgaria şi acasă, în România”, ne-a spus Attila Bertici.

Între Kîrgîzstan şi Tadjikistan cei doi conaţionali vor traversa munţii Pamir pe aşa-numita Pamir Highway; de fapt, nu e nicio autostradă, ci doar un drum neasfaltat, care traversează o zonă de conflict şi care e greu de parcurs şi vara, darmite în plină iarnă. Şi singur, fără maşină de asistenţă tehnică în spate.

„Va fi extrem de greu… drumul urcă la 4.655 metri… de-a lungul a vreo 800 de kilometri nu sunt localități și nici semnal la telefon. Ne aşteptăm la zăpadă de câţiva metri şi la temperaturi între minus 40 şi minus 50 de grade”, ne-a mai spus Attila Bertici.

În decembrie 2019, acesta, împreună cu soţia sa Kinga, au mers din Satu-Mare până la polul planetar al frigului, localitatea siberiană Oimiakon, la bordul unei Dacia Duster diesel, fiind primii români care au ajuns acolo iarna. Pe drum, temperaturile întâlnite au coborât până la minus 50-60 de grade, condiţii în care nicio maşină Dacia nu a mai fost testată vreodată.

Sistem de încălzire auxiliară montat în portbagaj
Sorin Simion

Articole recente

Egy mai példázat a vakságról

Milyen példázatot mondjak, vagy mihez hasonlítsam a mennyek országát? Hasonlatos a mennyek országa ahhoz, amikor egy vakot vezetnek.

Un nou incunabul din 1492 poate fi văzut la Muzeul Naţional Brukenthal

Proiectul urmăreşte promovarea celor 422 de incunabule aflate în colecţia Bibliotecii Brukenthal.

Adult însoţit de un copil de 4 ani, blocat pe Piatra Secuiului

Cea mai mare parte din ansamblul Pietrei Secuiului, care are o altitudine de 1.128 de metri, este accesibilă doar căţărătorilor profesionişti

Mircea Geoană, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană, care a ţinut un discurs cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.

Mai multe articole de același fel