fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEIlie Bolojan: În primăvară ar putea începe lucrările la Drumul expres Oradea–Arad

Ilie Bolojan: În primăvară ar putea începe lucrările la Drumul expres Oradea–Arad

Publicat în

spot_img
spot_img

În a doua jumătate a lunii ianuarie va fi lansată licitația pentru execuția lucrărilor de construire a celor 140 kilometri ai drumului expres Oradea – Arad, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, pe pagina de socializare. Proiectul este finanțat cu fonduri UE.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind exproprierea terenurilor afectate de drumul expres Arad – Oradea a fost adoptat, permițând astfel declanșarea procedurilor. Pentru exproprierea celor 1100 de ha de teren agricol necesari sunt alocați peste 20 de milioane de euro. Actul normativ a intrat în vigoare la o lună după o altă HG, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, potrivit cărora șoseaua va avea o lungime totală de 140 km, cu tot cu ramificații, și va costa 11,729 miliarde lei, echivalentul a aproape 2,6 miliarde euro, din care 10,083 miliarde lei (peste 2,24 miliarde euro) lucrările de construcții propriu zise, diferența urmând să acopere inclusiv despăgubirile acordate proprietarilor de terenuri.

Odată cu adoptarea HG privind exproprierile și realizarea documentației tehnice se încheie partea de proiectare și de avizare premergătoare celei de execuție. După obținerea avizelor necesare de la Ministerul Finanțelor și de la Justiție, până la sfârșitul anului va putea fi adoptat în ședința Guvernului României.

Peste 100 de ha de teren urmează să fie puse la dispoziție fără plată, aceste suprafețe fiind proprietatea publică a statului sau a primăriilor al căror teritoriu va fi traversat de noul drum expres.

”Cu adoptarea acestei hotărâri și cu recepția integrală a documentelor ce țin de proiectul drumului expres, din primele zile ale anului viitor se poate trece la demararea procedurii de licitație. Din primăvară, dacă eventuale contestații nu vor întârzia semnarea contractelor de execuție, vor putea începe efectiv lucrările.”, a scris Ilie Bolojan.

Proiectul drumul expres Arad – Oradea este un rezultat al parteneriatului dintre Primăriile Arad și Oradea, Consiliile Județene Arad și Bihor și Compania Națională de Autostrăzi – CNAIR. Drumul expres va străbate județele Bihor și Arad și va avea o lungime totală de aproximativ 134,5 kilometri. Drumul va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 kilometri și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri. Lungimea traseului poate suferi modificări în urma actualizării SF-ului.

Ioana Pop

Articole recente

Un microbuz a luat foc pe A1, în județul Arad

Nu au fost victime.

CJ Bihor a semnat contract cu HiSky pentru zboruri de la Oradea către Bucureşti şi Londra

Din toamnă zburăm la București și Londra, de la Oradea

Zeci de companii, sute de oferte și mii de studenți și absolvenți la Zilele Carierei UPT

Aproape 60 de firme naționale și internaționale, dar și instituții de stat au expus la standuri sute de oferte de carieră pentru studenți și absolvenți

Două eleve de liceu din Timișoara au ajuns la spital, după ce un coleg a pulverizat spray lacrimogen la baie

Poliţiştii au deschis, joi, o anchetă, după ce două eleve de la Liceul Tehnologic Electrotimiş au ajuns la spital după un incident care a avut loc în baie.

Mai multe articole de același fel