fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂCamera Deputaţilor se întrunește joi pentru a dezbate proiectele referitoare la autonomia...

Camera Deputaţilor se întrunește joi pentru a dezbate proiectele referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc

Publicat în

spot_img
spot_img

Camera Deputaţilor se întruneşte, joi, în şedinţă pentru a dezbate trei proiecte referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, depuse de Alianța Maghiară din Transilvania. Şedinţa, în format hibrid, este programată să înceapă la ora 14,00, conform deciziei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Propunerile legislative aflate pe ordinea de zi sunt cele privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc, statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România şi o lege-cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale, iniţiate de Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán.

În 20 decembrie, liderul social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu, a anunţat că i-a propus preşedintelui Camerei Deputaţilor „să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”. „Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate, care vizează autonomia ţinutului secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice, nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul”, a scris atunci Marcel Ciolacu pe pagina sa de socializare.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, la rândul lui că deputaţii AUR s-ar fi opus în Biroul Permanent procedurilor necesare pentru a respinge „iniţiativele toxice” ale unor parlamentari afiliaţi grupului UDMR privind ”aşa zisa autonomie” a Ţinutului Secuiesc. 

„Am convocat de urgenţă plenul Camerei Deputaţilor pentru mâine, 28 decembrie, la propunerea preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, pentru a respinge iniţiativele toxice ale unor parlamentari afiliaţi grupului UDMR privind aşa zisa autonomie a Ţinutului Secuiesc şi separarea cetăţenilor români pe criterii etnice. Este cel puţin revoltător că membrii AUR s-au opus astăzi în Biroul Permanent acestei proceduri necesare pentru a pune capăt unor teme care nu îşi au locul în societate. Ori nu înţeleg procedurile parlamentare, ori vor să speculeze în mod populist acest subiect”, a scris Simonis pe Facebook.

El a adăugat că, deşi nu are „mari aşteptări” de la AUR, îi aşteaptă joi să voteze respingerea acestor propuneri toxice.

„Altfel, vor demonstra încă o dată că nu sunt în stare să ofere românilor decât scandal şi urlete”, a încheiat Simonis. 

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel