fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaAlianţa Maghiară din Transilvania anunță că va depune din nou proiectele de...

Alianţa Maghiară din Transilvania anunță că va depune din nou proiectele de lege privind statutul autonomiei Ţinutului Secuiesc

Publicat în

spot_img
spot_img

În ciuda respingerii de către Parlamentul României, Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) continuă lupta pentru autonomie, atât la nivelul administraţiilor locale, cât şi la cel al forurilor de decizie de la Bucureşti, şi se angajează să depună din nou proiectele de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a comunicat preşedinţia naţională a partidului maghiar, vineri, către agenţia ungară de presă MTI.

În comunicat, preşedinţia aminteşte că joi, Camera Deputaţilor a respins cu o majoritate covârşitoare proiectele de lege privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi autonomia culturală a maghiarilor transilvăneni, iar vineri, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Senat. “Lucrurile s-au întâmplat “cu o viteză umilitoare, prin încălcări multiple ale prevederilor parlamentare, într-o atmosferă anti-maghiară”, se precizează în comunicat.

Potrivit AMT, “deşi în forurile internaţionale România încearcă în mod constant să creeze aparenţa că ar fi un “stat-model” care a rezolvat exemplar situaţia comunităţilor naţionale autohtone care trăiesc pe teritoriul său şi a asigurat respectarea largă a drepturilor acestora, realitatea este complet alta”. Politicienii români au dovedit acest lucru prin voturile lor de respingere, precum şi prin manifestările anti-maghiare, întrucât nu sunt dispuşi nici măcar să poarte o discuţie despre autodeterminare, scrie în comunicat.

“În ciuda a ceea ce s-a întâmplat, noi continuăm să afirmăm că dorinţa noastră de autonomie reprezintă cea mai puternică declaraţie de loialitate posibilă faţă de România, iar autodeterminarea nu ameninţă unitatea ţării, ci are menirea de a asigura dezvoltarea regiunilor noastre şi păstrarea identităţii comunităţilor noastre”, a subliniat preşedinţia AMT.

Liderii alianţei au amintit că în baza articolului 6 din Constituţie, România recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, iar dorinţa legitimă a maghiarilor din Transilvania de a avea parte de autodeterminare a fost formulată, iar şi iar, în conformitate cu această prevedere. Acordarea autonomiei depline este necesară şi în vederea coabitării paşnice şi a stabilităţii ţării, a adăugat preşedinţia AMT.

Partidul a subliniat că lupta maghiarilor transilvăneni pentru autodeterminare nu este ceva fără precedent; în numeroase ţări europene sunt existente forme de autonomie care aduc ca rezultat dezvoltare economică, relaţii ordonate între majoritate şi minoritate, diversitate culturală. În opinia politicienilor AMT, voturile de refuz exprimate de către politicienii români sunt un refuz şi în acest sens, “este ca şi cum România ar fi luată de mână şi condusă în afara Europei”.

Potrivit comunicatului, este nevoie de o cooperare cât mai largă între diversele partide politice maghiare şi de susţinerea obiectivelor de importanţă strategică naţională, dintre care cea mai importantă este obţinerea autodeterminării. “Există o singură soluţie la problemele acestor timpuri: autonomia”, scrie în comunicat.

Legea-cadru care reglementează statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, statutul de autonomie culturală a comunităţii naţionale maghiare şi autonomia culturală a comunităţilor naţionale a fost înaintată Camerei Deputaţilor în 20 decembrie, de cătr Zoltán Zakariás, preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), József Kulcsár-Terza, preşedintele executiv a Forţei Civice Maghiare (FCM), care şi-au obţinut mandatele de deputaţi pe lista UDMR.

Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost elaborat în comisia de specialitate a Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iar celelalte două proiecte de lege, în cele ale Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal, decorat de președinta Ungariei

Béla Kató a primit distincţia în semn de recunoaştere a serviciului pastoral dedicat şi a conducerii bisericeşti în vederea clădirii comunităţii, pentru activitatea sa de conservare a patrimoniului spiritual şi a culturii maghiare din Transilvania, mai ales pentru activităţile sale valoroase în domeniul educaţiei în limba maternă maghiară, şi în semn de recunoaştere a vieţii sale exemplare de coeziune naţională prin puterea credinţei creştine.