fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEFostul primar al comunei Şpring, trimis în judecată de DNA

Fostul primar al comunei Şpring, trimis în judecată de DNA

Publicat în

spot_img
spot_img

Daniel Gheorghe Rusu, deputat ales pe listele AUR, în prezent neafiliat, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la fals intelectual, fiind acuzat de săvârşirea mai multor nereguli pe vremea când era primar al comunei Şpring, judeţul Alba.

În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată firma SC Transilvania Total Invest SRL, dar şi administratorul acestei companii – S.F.N, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2016 – 2020, când era primar al comunei Şpring, Daniel Gheorghe Rusu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în contextul în care, în mod nelegal:

*ar fi dispus, pe o perioadă de aproximativ şapte luni, ca în timpul programului de lucru mai mulţi angajaţi ai Primăriei pe care o conducea şi angajaţi ai Filialei Judeţene Alba a Comunelor din România (delegaţi să-şi desfăşoare activitatea în cadrul Primăriei comunei Şpring) să desfăşoare, folosind utilaje ale primăriei, lucrări de construire la trei imobile, dintre care două aparţineau edilului. Ulterior, Daniel Gheorghe Rusu ar fi determinat o subordonată să consemneze, fără vinovăţie, date necorespunzătoare adevărului, cu ocazia completării foilor colective de prezenţă, deşi cunoştea faptul că numărul de zile lucrate de către angajaţii respectivi, menţionate la rubrica „zile lucrate”, nu ar fi corespuns adevărului;

*ar fi achitat administratorului SC Transilvania Total Invest SRL suma de 82.000 lei reprezentând contravaloarea unor servicii de curăţare păşuni, în condiţiile în care activităţile respective nu ar fi fost executate, societatea nedispunând de resursa umană şi utilajele necesare executării acelor obligaţii contractuale;

*ar fi dat spre folosinţă unei persoane o suprafaţa de 8,5 hectare de păşune pe termen nelimitat şi gratuit;

*ar fi închiriat de la o societate comercială o suprafaţă de teren de 6.326,5 mp, pentru a parca trei utilaje/autospeciale ce aparţineau Primăriei comunei Şpring.

Procurorii susţin că, prin aceste demersuri, a fost produs Primăriei Şpring şi Filialei Judeţene Alba a Comunelor din România un prejudiciu total de 175.376 lei.

În cauză, procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ce aparţin fostului primar şi celor două firme implicate în acest dosar. Primăria comunei Şpring şi Filiala Judeţeană Alba a Comunelor din România s-au constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Daniel Gheorghe Rusu mai are un dosar penal la activ. În noiembrie 2022, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi penale de 40.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, după ce a postat pe Facebook informaţii dintr-o anchetă penală.

Faptele de care este acuzat Daniel Gheorghe Rusu s-au petrecut în septembrie 2020, când era primar în comuna Şpring şi candida pentru un nou mandat.

Pe 25 septembrie 2020, Daniel Gheorghe Rusu a făcut un „live” pe contul său de Facebook, unde a prezentat o ordonanţă dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş, adresată Primăriei Şpring, în care apăreau numele unor persoane care făceau obiectul verificărilor organelor de cercetare penală.

Procurorii au explicat că, prin publicarea acelei ordonanţe, Daniel Rus ar fi putut pune în gardă persoanele vizate de ancheta penală.

În final, Daniel Rusu a pierdut alegerile pentru un nou mandat de primar, însă a reuşit să fie ales deputat pe listele AUR, partid din care a plecat în mai 2022. 

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".