8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăOPINIERevelion la noi sau peste hotare? Sau de ce la alții se...

Revelion la noi sau peste hotare? Sau de ce la alții se poate și la noi nu?

Publicat în

spot_img
spot_img

Stau și mă întreb adesea de ce România este așa cum este? Ce ne face diferiți, comparativ cu restul țărilor din jur? De ce aici pare că totul e altfel și nu cum ar trebui să fie? Și nu, nu vreau să fac astăzi nicio comparație cu țări vestice care sunt, categoric, mult înaintea noastră pe mai toate palierele, ci cu o țară fostă comunistă, așa cum am fost și noi cândva. ”Ce are ea și nu am eu?” – vorba unui cântec. Și, mai ales, de ce la alții se poate și la noi nu?

M-am întors recent dintr-o scurtă vacanță în Slovacia, la Jasna. O locație excelentă pentru un concediu la schi dar, în același timp, un loc în care poți să ai un sejur minunat și dacă nu ești neapărat un împătimit al sporturilor de iarnă. Deși am mai fost de câteva ori în Munții Tatra, eram pentru prima dată la Jasna și, trebuie să spun, am fost foarte impresionat de stațiune și de … normalitate.

Așa după cum știm bine, Slovacia a fost parte a blocului socialist, atunci când forma împreună cu Cehia o singură țară: Cehoslovacia. Poate că la ei comunismul nu a fost așa de dur, poate că poporul e mai bătăios, sau poate că soarta le-a fost un pic mai blândă, comparativ cu noi. Și totuși, astea nu sunt suficiente argumente pentru a marca decalajul de acum între ei și noi. Se pare că ei au înțeles foarte bine care este rețeta succesului în turism și a succesului ca țară care se bazează pe turism. Nu au încercat să reinventeze roata ci, pur și simplu, au făcut ceea ce trebuia făcut. Au înțeles că, pentru a dezvolta turismul e nevoie să dezvolte patru piloni: drumurile (să ai acces facil și în siguranță către stațiuni), locurile de cazare (să ai o ofertă bogată de locuri de cazare, pentru toate buzunarele), locuri de petrecere a timpului liber (să ai o multitudine de locații, foarte diverse, unde îți poți petrece timpul liber pe tot parcursul anului și nu doar într-un sezon), restaurante (locuri dintre cele mai diverse, pentru toate buzunarele, unde să poți să descoperi secretele culinare ale zonei). Toți acești piloni sunt interconectați și totul funcționează într-o perfectă armonie.

Dar, haideți mai bine să vă spun ce m-a impresionat, ca să puteți face apoi singuri niște comparații. În primul rând traseul până acolo este unul foarte lejer pentru un ardelean. Mergi doar pe autostradă, deloc aglomerat, fără stres până la destinație, în Jasna. Rezervarea o făcusem cu trei zile înainte de revelion, deci cam pe ultima sută de metri, așa că prețul a fost unul pentru care nu am primit nicio reducere sau discount. Dar, chiar și așa, a fost un preț decent, având în vedere tot ceea ce era inclus. Tatralandia este unul dintre resorturile foarte apreciate și, trebuie să spun, nu a dezamăgit! Costul pentru 5 nopți de cazare pentru familie, având inclus acces nelimitat la toate facilitățile aqua-parcului, acces la programul special de revelion, skipass-uri pentru toată perioada, a fost aproximativ 1500 de euro (trei persoane). Am optat pentru varianta fără mic dejun și cină, întrucât nu am vrut să fim legați de programul de servire a mesei. Dimineața preferam să plecăm direct la schi și să mâncăm acolo, într-unul dintre numeroasele restaurante de pe pârtie, iar seara am încercat restaurantele din zonă. Așadar, 1500 de euro, adică un preț decent, dacă ne comparăm cu prețurile unor stațiuni din țară. Dacă facem o verificare a prețului pentru programul de revelion într-un restaurant din centrul Timișoarei, costul pentru trei persoane ar fi fost cel puțin 600 de euro. Doar masa de revelion! La munte, într-o stațiune precum Poiana Brașov, costul ar fi fost undeva către 1000 de euro sau mai mult, doar pentru programul de revelion, fără cazare, fără aquaparc, fără skipass și fără parcare.

Dacă vorbim despre cazare, merită să știți că Tatralandia Village este situat în orășelul Liptovský Mikuláš, la distanță de vreo 20 de kilometri de stațiunea Jasna și este organizat așa cum îi spune și numele: ca un sat de vacanță. Sunt câteva sute de căsuțe, frumos aranjate în jurul parcului acvatic, fiecare având toate facilitățile pentru ca sejurul tău să fie extraordinar. Totul este modern, spațios, iar în interior ai tot ce-ți trebuie pentru a te simți confortabil. Fiecare căsuță are și o mică chicinetă, așa că îți poți prepara singur mâncare. Patru persoane pot sta lejer în aceste căsuțe. Și, să nu uit: parcarea este inclusă în preț, iar locurile suficiente. Așa că nu trebuie să te mai gândești unde îți lași mașina. Curățenia este impecabilă, locul călduros, iar priveliștea cu munții este incredibilă.

De la căsuță până la parcul acvatic e doar un pas, așa că poți merge rapid la o bălăceală în bazinele de la Tatralandia. De altfel, întregul complex acvatic este gândit să funcționeze tot anul. Evident, facilitățile exterioare sunt funcționale doar vara – mai exact nenumăratele tobogane, raiul copiilor – însă pentru perioada de iarnă sunt suficiente bazinele din interior și cel exterior cu apă încălzită. O mențiune specială pentru saune. Complexul are câteva zeci de saune, variate și foarte potrivite pentru cineva care a schiat toată ziua, iar seara vrea să se relaxeze. Una dintre aceste saune este chiar pe acoperișul complexului, unde prin ușile de sticlă poți savura priveliștea Munților Tatra. O splendoare!

Ei bine, partea și mai interesantă este accesul către pârtiile de schi, spre stațiunea propriu-zisă. Așa cum spuneam mai sus complexul este situat în Liptovský Mikuláš, iar până la pârtii sunt vreo 20 de kilometri. Ei bine, ăsta nu e un impediment. Municipalitatea pune la dispoziția turiștilor, GRATUIT, autobuze care fac din 15 în 15 minute traseul până sus. Nu mai e nevoie să te stresezi cu găsitul unui loc de parcare, nu mai trebuie să consumi combustibil. Nu are rost! O mare sursă de stres este eliminată. Sigur, dacă vrei să mergi cu mașina, e OK. Poți să o faci, dar costul parcării este undeva la 20 de euro pe zi. Or, dacă ai varianta gratuită de transport, chiar nu se justifică. Odată ajuns la baza pârtiilor, o altă facilitate foarte bună este cea de a închiria un locker (dulap) unde îți poți depozita echipamentele de schi, ca să nu mai trebuiască să le cari zilnic cu tine. Pentru două astfel de spații de depozitare am plătit aproximativ 50 de euro, pentru toată perioada. O cheltuială care merită din toate punctele de vedere. Sigur, pentru acces către pârtii din oraș, poți apela și la un taxi, dacă nu vrei să aștepți după autobuzele gratuite, dar costul e undeva în jur de 50 de euro o cursă.

Ce vreau să vă spun până aici este că odată ce te-ai cazat la Tatralandia Village, nu prea mai ai niciun stres. Merită să știți și despre sistemul de carduri de tip bonus GOPASS. Acest sistem este răspândit în mai multe țări și, prin intermediul cardului respectiv, aveți atât skipass, cât și diferite tipuri de discount-uri la magazine, restaurate etc. Practic, peste tot pe unde mergeți, dacă scanați acest GOPASS adunați puncte, care ulterior se transformă în bani. Cardurile de acest tip sunt utilizate în Slovacia, în Austria, în Cehia și Polonia. Este foarte interesant că, pe aplicația specifică, poți vedea diferite statistici referitoare la cât ai schiat, dar poți și să ai un control al cheltuielilor. Totul se înregistrează acolo.

Vreau să vă spun câte ceva și despre pârtiile de schi. Sunt kilometri de pârtii, pentru toată lumea. Accesul e facil, timpii de așteptare pentru teleschi, telegondole sau telescaune este decent, iar când cobori pe pârtie remarci civilizația. Nu am văzut grobianism, nu am văzut nesimțire, nu am văzut ”bizoni”. Normalitate! Comparați dumneavoastră cu ceea ce știți că se întâmplă prin stațiunile din țară.

Și, dacă nu sunteți neapărat un schior foarte bun, sau poate pur și simplu căutați alte metode de a vă petrece timpul liber în afara schiatului sau a mersului la piscină, ei bine, la Jasna sau în împrejurimi chiar aveți ce face. Fie că doriți să vizitați una dintre numeroasele peșteri, sau că vreți să faceți alte drumeții, fie că doriți să experimentați saltul cu parașuta într-un tunel de aer vertical sau să închiriați un elicopter pentru un zbor deasupra munților, variante de petrecere a timpului liber sunt multe și pentru orice buzunar.

O mențiune specială am pentru grădina zoologică situată fix lângă complexul Tatralandia. Un loc unde cu siguranță veți rămâne impresionați dacă îl veți vizita, pentru că nu e ca orice zoo. La această grădină zoologică aveți posibilitatea de a mângâia unele animale. Spre exemplu, cangurii pot fi mângâiați. De asemenea, poți intra în zona păsărilor exotice, a papagalilor, care zboară și se așează pe tine, sau poți atinge minunatele bufnițe sau pisicile sălbatice. Tigrii siberieni trec peste un tunel în care tu stai și îi poți vedea de foarte aproape, totul fiind foarte sigur. Merită să încercați experiența!

Nu în ultimul rând vreau să vorbesc și despre cel de-al patrulea pilon: experiența culinară. Sunt nenumărate restaurante, atât cu meniuri tradiționale, cât și unele care oferă mâncare asiatică, indiană etc. Chiar ai de unde alege și, de asemenea, ai o varietate de oferte din punct de vedere al prețurilor.

Așadar, o concluzie ar fi că dintr-o astfel de vacanță vei reveni cu adevărat liniștit. Multe surse de stres sunt din start eliminate, costurile sunt decente, iar distracția e asigurată, fie că ești un împătimit al sporturilor de iarnă sau nu. Totul este gândit în avantajul turistului, să-l determine să revină.

Și acum mă gândesc cum ar fi fost ca toate astea să le avem la Straja, spre exemplu. Zona e superbă, munții oferă priveliști mai ceva ca Munții Tatra, pârtiile ar putea fi incredibile. Dar, degeaba. Nimic nu aduce cu ceea ce am văzut la Jasna.

Și atunci revin la întrebarea din titlu: Ce are Slovacia și nu avem noi? De ce la ei se poate și la noi nu? Oare nu putem sau nu vrem? Unde este ”buba”? Ce ar trebui făcut pentru ca frumusețile extraordinare pe care le avem să fie puse cu adevărat în valoare? Ce ne lipsește nouă ca țară, nouă ca popor? Dar, mai ales, vă întreb ce putem face fiecare dintre noi pentru a avea aici, ceea ce vedem acolo? Și nu, nu-mi spuneți că primul pas este să nu mai mergem acolo!

Andrei Nistor

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

OPINIE | Un nou an electoral marcat de interdicţia accesului la pomul cunoaşterii binelui şi a răului

Lupta dintre cele două partide „surori de guvernare” a căpătat în ultima perioadă noi şi interesante valenţe, „asperitățile” așa-zis doctrinare transformându-se brusc în asumări de manieră „personală” a unora dintre liderii celor două mișcări politice.

Antikommunista kiáltvány

A kommunizmus áldozataira emlékezünk, ahogy minden év februárjának utolsó vasárnapján. Soha nem szabad elfelejtkeznünk arról a gyilkos rendszerrôl, amely több mint 100 millió ember halálát okozta, és akkor ebben a számban nincsenek benne azok, akiket földönfutóvá tett vagy megnyomorította az életét.

Alexandru Raul Todoran: Ideile mele pentru sistemul de învățământ

Alexandru Raul Todoran este unul dintre olimpicii României, multiplu premiat internațional la Informatică, membru al lotului țării noastre la concursurile internaționale din domeniu.În acest articol EXCLUSIV pentru Știrile Transilvaniei, el pune un diagnostic și oferă câteva soluții foarte interesante pentru învățământul românesc.