fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAInternatul din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a fost ucis de zidul...

Internatul din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a fost ucis de zidul prăbușit, refăcut cu bani din Ungaria

Publicat în

spot_img
spot_img

Internatul din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit, iar alți trei au fost răniți după prăbușirea unui zid, va fi reabilitat pe cheltuiala guvernului maghiar, după ce fondurile trimise de București nu acoperă decât parțial doar lucrări de urgență.

În funcţie de condiţiile meteo, lucrările de conservare de la internatul Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, unde un zid s-a prăbuşit, ar putea începe în câteva zile, a transmis vineri Katalin Lukácsi, purtătorul de cuvânt al şcolii, către agenţia ungară de presă MTI, potrivit Hirado.

Primăria Odorheiu Secuiesc a eliberat în regim de urgență autorizaţia de construire pentru lucrările de conservare în 27 decembrie, în baza avizului unui expert în structuri.

Firma angajată, Kvadrum Axis SLR din Odorheiu Secuiesc, care a efectuat şi renovarea deja finalizată a alte două clădiri aparţinând Liceului “Tamási Áron”, şi-a asumat şi executarea lucrărilor de consolidare, la solicitarea proprietarului, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia.

Lucrările finale – renovarea completă a clădirii, planificată anterior – ar putea începe după aceea, şi ar putea dura un an sau doi. Internatele din Odorheiu Secuiesc care găzduiesc acum cei 95 de elevi care au locuit în căminul avariat le oferă acestora cazare până la sfârşitul anului şcolar.

Purtătorul de cuvânt al școlii a spus că arhiepiscopia a depus o cerere de finanţare la Guvernul Ungariei pentru renovarea completă a internatului, iar la începutul lunii decembrie a primit promisiuni cu privire la acoperirea parţială a costurilor.

Arhiepiscopia a depus o cerere de finanţare şi la Primăria Odorheiu Secuiesc, după ce Comitetul de Conciliere din Judeţul Harghita a UDMR a alocat fondurile bugetare de stat sosite din partea statului român, şi destinate primăriilor din judeţ, pentru restaurarea clădirii internatului.

Conform purtătorului de cuvânt, această sumă – 1,2 milioane de lei – acoperă parţial intervenţiile de urgenţă.

În 18 decembrie, aproximativ o treime din clădirea internatului Liceului “Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc a fost grav avariată după ce peretele exterior al clădirii, lângă care a fost săpat un şanţ de drenaj adânc de doi metri, s-a prăbuşit.

Patru elevi au fost surprinşi sub dărâmături: un băiat de 17 ani care locuia la parter şi-a pierdut viaţa, două dintre cele trei fete salvate din camera de la etaj au fost rănite uşor, iar o a treia fată, rănită grav, aflându-se şi acum sub îngrijire pe secţia de terapie intensivă de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş.

Parchetul a început urmărirea penală a administratorului societăţii care a efectuat lucrările de canalizare la internat şi a săpat un şanţ adânc de peste doi metri lângă peretele imobilului, sub suspiciunea de omor şi vătămare din culpă. În prezent, administratorul se află sub control judiciar pentru 60 de zile.

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Formarea duală și dezvoltarea campusului din Toplița-Ciuc, cu un pas mai aproape de implementare

Miercurea-Ciuc se pregătește pentru un pas uriaș – împreună cu partenerii săi – pentru îmbunătățirea calității învățământului dual și pentru dezvoltarea centrului școlar din Toplița-Ciuc: un proiect de 121 milioane de lei, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a dispus efectuarea unei inspecţii generale în legătură cu internatul prăbuşit din Odorheiu Secuiesc

Raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei a fost finalizat, iar în acesta se solicită întocmirea unui raport semestrial privind toate activităţile desfăşurate în instituţia de învăţământ, respectiv se dispune efectuarea unei inspecţii generale.