fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ARADPita de Pecica, produs tradițional românesc, primește protecție europeană

Pita de Pecica, produs tradițional românesc, primește protecție europeană

Publicat în

spot_img
spot_img

„Pita de Pecica”, emblematică pentru vestul țării, devine singurul produs tradițional românesc din regiunea de vest cu protecție europeană. Acest titlu onorific a fost acordat la sfârșitul anului trecut, plasând pita într-un grup select de doar 13 produse tradiționale românești cu indicație geografică protejată în Uniunea Europeană.

Cunoscută pentru rețeta sa autentică, pita de Pecica este mult mai mult decât o simplă combinație de făină, apă, sare și drojdie. Marinela Petran, directorul executiv al Grupului de Acțiune Locală „Lunca Mureșului de Jos”, dezvăluie că aceasta are o istorie care traversează timpul și a dobândit notorietate.

Noi am găsit brutari înregistrați într-un anual din 1921. Dacă brutarul e din 1921, acuma spuneți-mi dumneavoastră de când e rețeta. Pita de Pecica s-a certificat pe notorietate. De fapt, notorietatea, nu cum suntem noi obișnuiți, românii, cât este de veche. Noi am pus înscrisurile, dar a contat cât este de cunoscută acum. Este un produs care noi am dorit să fie autorizat și mai ales certificat ca schemă de calitate de către Comisia Europeană, pentru că ea este cea care poartă grija acestui produs la ora actuală pentru a-l transmite generațiilor viitoare, declară Marinela Petran.

Află mai multe despre povestea și semnificația protecției europene a pitei de Pecica în reportajul integral de pe Radio Timișoara.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Contre între CJ Arad și Primăria Lipova, după prăbușirea parțială a zidurilor Cetăţii Şoimoş

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad i-au cerut ministrului Culturii, Raluca Turcan, sprijin pentru salvarea Cetăţii Şoimoş, care s-a prăbuşit parţial, fiind obţinut acordul în vederea includerii pe lista obiectivelor de patrimoniu pentru salvarea cărora se acordă finanţare.

Protecția Consumatorului a amendat Selgros Arad, pentru că vindea produse cu gramaj mai mic decât cel declarat pe ambalaj

Cinci amenzi şi un avertisment au fost date de către comisarii de la Protecţia Consumatorilor Arad supermarketului Selgros Cash&Cary din oraş, unde au fost găsite produse cu gramaj mai mic decât cel declarat pe ambalaj, produse neconforme, dar şi probleme de igienă şi curăţenie.