fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaPreşedintele Ungariei, Novák Katalin, în vizită privată în Transilvania

Preşedintele Ungariei, Novák Katalin, în vizită privată în Transilvania

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Ungariei Novák Katalin se află în vizită privată în Transilvania, ea postând pe pagina de Facebook imagini din Cheile Vîrghişului şi de la meciul de hochei Corona Braşov – CS Miercurea Ciuc.

Novák Katalin a postat o primă imagine alături de comentariul: ”weekend prelungit cu familia în Transilvania. Drumeţie în Cheile Vîrghişului”.

O altă serie de imagini este de la Braşov, de la meciul de hochei Corona Braşov – CS Miercurea Ciuc, unde a discutat cu primarul Braşovului Allen Coliban şi s-a fotografiat alături de cei aflaţi în tribune.

”Galeriei Ciucului s-a alăturat în această seară un oaspete important, preşedinta Ungariei, Katalin Novák. Primarul Allen Coliban a salutat vizita demnitarului şi i-a înmânat un tricou al echipei de hochei Corona Braşov semnat de jucătorii Braşovului”, conform unei postări de pe pagina de Facebook a CSM Corona Braşov.

În luna mai a anului trecut, Novák Katalin a participat la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, ulterior ea postând pe pagina ei de Facebook un material video cu imnul Ţinutului Secuiesc. Postarea a fost însoţită de mesajul ”Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”.

Ca reacţie, Ministerul Afacerilor Externe l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, căruia i s-a transmis dezaprobarea fermă cu privire la mesajele publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României care ”nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări”.

În replică,  Preşedinţia Ungariei a transmis, conform MTI, că protestul Ministerului de Externe din România este excesiv şi nejustificat, însă nu este unul neobişnuit.

Potrivit reacţiei Preşedinţiei Ungariei, postarea în cauză – care a fost inspirată de Imnul Secuiesc intonat în cadrul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc – poate fi regăsită în continuare pe pagina de social media a lui Novák Katalin.

În octombrie anul acesta, preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat la Budapesta, unde s-a întâlnit cu omologul ungar. La acel moment, Katalin Novák a declarat, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că pentru ambele ţări este importantă situaţia minorităţilor naţionale. ”Amândoi suntem hotărâţi să reducem aceste tensiuni şi de asemenea să contribuim la întărirea maghiarimii” a spus Novak, ea precizând că ”amândoi sunt convinşi de faptul că susţinerea şi întărirea poziţiei etniei maghiare este una de interes comun şi reducerea tensiunilor este de asemenea un interes comun”.

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal, decorat de președinta Ungariei

Béla Kató a primit distincţia în semn de recunoaştere a serviciului pastoral dedicat şi a conducerii bisericeşti în vederea clădirii comunităţii, pentru activitatea sa de conservare a patrimoniului spiritual şi a culturii maghiare din Transilvania, mai ales pentru activităţile sale valoroase în domeniul educaţiei în limba maternă maghiară, şi în semn de recunoaştere a vieţii sale exemplare de coeziune naţională prin puterea credinţei creştine.