fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEÚjévi üzenet

Újévi üzenet

Publicat în

spot_img
spot_img

Szép szokás, hogy év elején boldog új évet kívánunk egymásnak. Azonban belegondoltunk-e abba, hogy ezzel mit is kívánunk a másiknak? A felületes válasz az lenne; a boldogság azt jelenti az új esztendôben, hogy sikeresek leszünk, gyarapodni fogunk anyagiakban és minden kívánságunk teljesülni fog. Nem kell sokat gondolkodni, hogy az ember rájöjjön, nem a felsoroltak a boldog élet feltételei. Ha például minden kívánságunk teljesülne, bizony hamarosan a földi pokolba jutnánk. A kívánságaink ugyanis csapdába csalnak bennünket. Az anyagi gyarapodás sem boldogít önmagában. Ha így lenne, nem lenne olyan sok gazdag ember boldogtalan. A siker pedig többféleképpen értelmezhetô fogalom. Nagy tévedés lenne azt csupán az anyagi gyarapodáshoz kapcsolni vagy a hírnévhez. Isten arra figyelmeztet bennünket, hogy ha boldog új esztendôt kívánunk magunk számára, akkor kössük még szorosabbra vele a kapcsolatunkat.

Ne engedjük, hogy a körülmények határozzanak meg bennünket! Ebben segít minket az Ige, ha azt alaposan, tanulmányozva és imádkozva olvassuk. A Biblia lehetôvé teszi számunkra, hogy Isten velünk kapcsolatos szándékaival megismerkedjünk. Nem az ugyanis a legfontosabb, hogy mi mit akarunk, hanem azt összhangba kell hoznunk azzal az isteni renddel, amely a világ keletkezés elôtt óta fennáll. Isten Fia azért lett emberré, hogy bizonyítsa, van lehetôség jó, helyes, szent és boldog életre. Jézus Kriszus életútja nem volt világi értelemben vett sikertörténet. Feltámadása azonban azt igazolja, hogy mennyei Atyánk minden helyzetet boldoggá változtathat számunkra, ha ôreá figyelünk és vele állandó, szoros közösségben maradunk. A Szentlélek biztosítja ezt az összetartozást, ha megszólítjuk ôt, ha rá figyelünk és nem másfelé kacsintgatunk. Így lehet valóban boldog új évünk.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, 2024. január 7., Manhattan

Árpád Drótos

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Böjti takarékosság

A reformátusok híresek arról, hogy takarékosan élnek. Ezt a jó tulajdonságukat a világ Kálvin János tanításaival hozza összefüggésbe, pedig gyökerei a Biblia elsô lapjaira vezethetôk vissza, amikor az Úr az elsô emberpár gondjaira bízta a világot, hogy “azt mûvelje és ôrizze.”

Életadó elixír

Az élet vizének gondolata már sokak képzeletét megmozgatta. Irodalmi mûvek szólnak a keresésérôl, ami úgy is megjelenik, mint a halhatatlanság utáni vágy.