fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUAeroportul din Sibiu a plătit peste un milion de euro pentru cea...

Aeroportul din Sibiu a plătit peste un milion de euro pentru cea mai performantă cameră cu termoviziune din România

Publicat în

spot_img
spot_img

Cea mai performantă cameră cu termoviziune din România a fost cumpărată cu peste un milion de euro şi instalată la Aeroportul Internaţional din Sibiu. Aceasta face parte dintr-un întreg sistem modernizat de supraveghere, în mare parte investiţia fiind realizată din fonduri europene.

„Este vorba de un sistem de supraveghere pe suprafeţe mari, pe o rază de 2,5 kilometri identifică oameni, iar pe o rază de 4,5 kilometri identifică maşini, pentru că sunt camere termale, nu contează care sunt condiţiile meteo de afară, dacă e ceaţă, zăpadă, ploaie. Sistemul poate să monitorizeze atât perimetrul, cât şi evoluţia avioanelor, pe panta de apropiere şi decolare. Este o chestiune de securitate. Această cameră este unică în ţară, nu mai există instalată niciunde. Ea este destinată supravegherii pe suprafeţe mari, s-ar putea ca ea să fie folosită ca şi demo, la un moment dat, pentru cei care ar putea să o mai instaleze, şi aici mă refer la colegii de la Poliţia de Frontieră. Este prima cameră de genul acesta care s-a livrat în ţară şi s-a instalat la noi”, a explicat Marius Gîrdea, directorul Aeroportului Internaţional din Sibiu, conform Agerpres.

Această cameră performantă a fost montată pe turnul de control al AIS, potrivit sursei citate.

„Proiectul cu titlul ‘Modernizarea sistemului de supraveghere video/detecţie perimetral al Aeroportului Internaţional Sibiu R.A.”, cod SMIS 158450, al cărui beneficiar a fost Aeroportul Internaţional Sibiu R.A., a fost implementat prin intermediul unei finanţări nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 2 ‘Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient’, Obiectiv Specific 2.3. ‘Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor’. Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat modernizarea sistemului TVCI, prin montarea de camere video performante, de ultimă generaţie, precum şi a sistemului de detecţie şi alarmare împotriva intruziunilor neautorizate, concomitent cu consolidarea fizică a gardului de împrejmuire existent. Valoarea totală a proiectului a fost de 48.236.613,58 lei. Valoarea totală eligibilă a fost de 40.555.307,83 lei, din care 34.472.011,65 lei în cuantum de 85% reprezentată de valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, 5.272.190,03 lei în cuantum de 13% reprezentată de valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional şi 811.106,15 lei în cuantum de 2% reprezentată de valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului, asigurată prin bugetul local al Judeţului Sibiu. Valoarea totală neeligibilă inclusiv TVA a proiectului a fost de 7.681.305,75 lei. Perioada de implementare a proiectului a fost de 14 luni, între data 19.11.2022 şi 31.12.2023″, se arată într-un comunicat de presă al AIS.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel