fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂCseke Attila, UDMR: Deciziile Guvernului împiedică dezvoltarea şi economia ţării

Cseke Attila, UDMR: Deciziile Guvernului împiedică dezvoltarea şi economia ţării

Publicat în

spot_img
spot_img

„Deciziile Guvernului fac reguli din excepţii, nu respectă principiile democraţiei şi împiedică dezvoltarea ţării şi a economiei”, a atras atenţia liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Senatorul a spus că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul actual a adoptat nu mai puţin de 99 de hotărâri de guvern, prin care a acordat 31,3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară. Acest fond este creat pentru a acoperi cheltuieli urgente şi imprevizibile, nu pentru a restructura bugetul anual al ţării, în mod nedemocratic şi ocolind Parlamentul.

Cseke Attila a mai arătat că Fondul de rezervă bugetară a funcţionat ca un al doilea buget, din umbră, al ţării.

De la Revoluţie, de 34 de ani, nu s-a întâmplat ca un Guvern să nu adopte o rectificare bugetară în a doua parte a anului. În 2022, prin rectificări bugetare, Guvernul a alocat 28,7 miliarde de lei cheltuieli bugetare în plus, în 2021 o sumă de 18,1 miliarde de lei, iar în 2020, Executivul a rectificat, în plus, cu 43,3 miliarde de lei cheltuielile bugetare.

Anul trecut, din octombrie şi până la finele anului, Guvernul actual a alocat 31,3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară şi nu a mai adoptat rectificarea bugetară.

„După cum este cunoscut, după data de 1 iulie, Guvernul poate adopta o rectificare sau două a bugetului de stat, al căror scop este să se evalueze execuţia bugetară, munca ministerelor şi stadiul ţintelor determinate la început de an. Acolo unde banii nu au fost investiţi, ministerele nu au performat, iar Guvernul poate regândi priorităţile sale şi realoca banii către alte nevoi, către mecanisme de finanţare guvernamentale performante. Astfel, banii sunt reinvestiţi în economie, iar ţara se dezvoltă”, a precizat senatorul UDMR.

„În anul 2023 Guvernul nu a făcut această evaluare, prin urmare din iulie şi până în octombrie, când a început realocarea banilor prin Fondul de rezervă bugetară, banii au stat în Trezoreria statului. Acest lucru a dus la oprirea investiţiilor, a împiedicat dezvoltarea economică a ţării, unii antreprenori au dat faliment, iar forţa de muncă a emigrat”, a mai declarat Cseke Attila.

Senatorul UDMR a adăugat că guvernarea din Fondul de rezervă bugetară nu respectă principiile democraţiei şi lezează separarea puterilor în stat. Rectificarea bugetară propusă de un Guvern trebuie trecută prin Parlament, în timp ce hotărârile de guvern privind acest fond ocolesc procesul democratic şi conferă Guvernului o putere de legiuitor.

Cseke Attila a subliniat că rectificarea bugetară ar fi prevenit această situaţie, ar fi acordat o şansă Guvernului să evalueze ce trebuie corectat, şi să rectifice bugetul naţional, inclusiv printr-un control al Parlamentului, aşa cum este democratic, şi, astfel, ar fi contribuit la dezvoltarea ţării şi a economiei.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Liberalii din Timiș afirmă că liderul judeţean al PSD a încălcat grav protocolul dintre cele două formaţiuni

Liberalii timişeni îşi afirmă susţinerea faţă de liderul judeţean al formaţiunii, Alin Nica, preşedinte al Consiliului Judeţean, şi adaugă că vor câştiga şi de această dată alegerile locale din judeţ.

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.