fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEÉletprogram

Életprogram

Publicat în

spot_img
spot_img

Egy életre szóló programot fogalmaz meg Keresztelô János, amikor kimondja ezt a mondatot Jézus Krisztusra mutatva: “Annak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem.” (János 3,30) Ez kellene, hogy foglalkoztasson minden keresztyén embert! Krisztusnak növekednie kell az életemben, a családomban, a tágabb és szûkebb környezetemben, legfôképpen pedig az egyházban; a mi egónknak pedig visszahúzódni, alábbszállani, megalázkodni. Az alázat márcsak azértis ajánlatos, mert a gonosz az alázatos embert nehezebben támadja meg. Nem talál fogást. Ugyanis a sátán mindig a gyenge pontjainkat keresi. Ha valaki fontosabbnak tartja Isten Fiát önmagánál, akkor szinte pajzsként tartja ôt maga elôtt a szellemi támadásokkal szemben. Úgy tûnik, mintha Keresztelô János kijelentése tiszteletlen lenne, mivel “annak” nevezi Jézus Krisztust. Pedig, ha jól belegondolunk ez is az alázat jele.

A Keresztelô nem tiszteletlenségbôl nevezi “annak” az Urat, hanem inkább fordítva, nagyfokú tiszteletbôl. Annyira nagyra tartja ôt, hogy nem is meri közvetlenül megnevezni. Ahogy bizonyos nyelvekben egyes szám harmadik személyben beszélünk egy olyan valakihez, akit nagyon meg akarunk tisztelni. Ez a nyelvi jelenség a királyok és a királyi ház tagjaival szemben máig megmaradt, amikor “ôfelségének” szólítjuk ôket. A Királyok Királyát pedig végképp megilleti ez az elhatárolódónak tûnô, de ugyanakkor szélsôséges tiszteletadást kifejezô hangnem. Ne tévesszen meg bennünket az, hogy mivel tegezhetjük Istent, az bizalmaskodásra vagy bratyizásra ad nekünk lehetôséget! Egész életünket annak kellene szentelnünk, hogy növeljük az Atya dicsôségét, a Fiáét és a Szentlélekét, hiszen ez az emberi élet egyetlen nagy célja és értelme.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, 2024. január 14., Manhattan

Árpád Drótos

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Böjti takarékosság

A reformátusok híresek arról, hogy takarékosan élnek. Ezt a jó tulajdonságukat a világ Kálvin János tanításaival hozza összefüggésbe, pedig gyökerei a Biblia elsô lapjaira vezethetôk vissza, amikor az Úr az elsô emberpár gondjaira bízta a világot, hogy “azt mûvelje és ôrizze.”

Életadó elixír

Az élet vizének gondolata már sokak képzeletét megmozgatta. Irodalmi mûvek szólnak a keresésérôl, ami úgy is megjelenik, mint a halhatatlanság utáni vágy.

Miért nem keresztelt Jézus Krisztus?

Ellentmondásnak tûnik, hogy a János 3,22-ben azt olvassuk, Jézus Krisztus tanítványaival együtt keresztelt Júdeában, ahogy nem messze tôlük Keresztelô János is ugyanezt tette a saját tanítványaival (János 3,23).