fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALMedicii de familie şi din ambulatorii protestează la Timișoara

Medicii de familie şi din ambulatorii protestează la Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Zeci de medici de familie şi din ambulatorii, din judeţul Timiş, au protestat luni, în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ei fiind nemulţumiţi că se diminuează punctul alocat pe consultaţie şi că vor fi eliminate unele sporuri.

Medicii de familie sunt nemulţumiţi că, de la 1 februarie, se diminuează punctul alocat pe consultaţie, se elimina sporul rural şi dispare şi sporul pentru medicii primari.

„În această situaţie extremă, când pe siteul Casei Naţionale de Asigurări, pe transparenţă decizională stau deja punctajele prin care se confirmă reducerea cu 30-40 la sută a veniturilor cabinetelor medicale de medicină de familie şi ambulatoriul de specialitate… sigur că a trebuit să luăm atitudine. Jumătate din cabinetele medicilor de familie riscă să intre în faliment, iar cealaltă jumătate nu vor rezista în situaţia în care numărul de pacienţi va creşte consistent. Practic, punctele s-au înjumătăţit, au scăzut de la 15 la 8, respectiv de la 10 la 7. Practic, 30 la sută din punctaj s-a redus, iar asta înseamnă o reducere semnificativă a veniturilor. Cabinetele au angajaţi, nu le putem scădea salariile, sunt asistentele noastre medicale… Cine va suferi? În primul rând medicul care nu e remunerat, e inflaţia de 2 cifre, cresc taxele şi impozitele. Prin această subfinanţare intrăm în faliment. Acum ne înjumătăţeşte acest venit sau scade cu cel puţin 30% pe medicină de familie şi cu 27% per ambulatoriu de specialitate, care sunt segmentele medicale cele mai ieftine din sistem, sunt interfaţă sistemului medical. Aici pacienţii au posibilitatea să se trateze din toate colţurile României, şi ne referim la medicii din rural care vor fi direct afectaţi şi nu vor rezista în aceste condiţii financiare”, a declarat medicul Mihai Iacob, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Timiş.

Medicii de familie şi din ambulatoriu aşteaptă să fie chemaţi la negocieri.

„Măsurile vor duce la desfiinţarea medicinei de familie în zona rurală, pentru că nimeni nu-şi va mai permite să ţină cabinetul. Suntem nemulţumiţi, sperăm că la negocierile cu cei de la Casă Naţională de Sănătate, am depus către prim-ministru, către ministrul de Finanţe cereri să ne primească la negocieri, dacă nu se vor soluţiona, şi punctele nu vor rămâne că până acum, de la 1 februarie, medicii de familie nu vor semna noul contract cu scăderea punctelor. Nu vor mai exista medici de familie, noi suntem 10.000, cu asistente 20.000, România nu va mai avea asistenţă medicală. Vor exista România săracă şi România bogată. România bogată va putea merge în privat, România săracă va muri. Asta e realitatea. Cei de la guvern vor să ne întoarcă la veniturile din 2018, dar noi suntem în 2024 când toate au crescut”, a precizat medicul Koussini Alina, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel