fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEUn nou proiect de anvergură al Asociației “Inițiativă în Educație” | 1500...

Un nou proiect de anvergură al Asociației “Inițiativă în Educație” | 1500 de copii din județul Timiș, implicați în activități educaționale cu tematică STEAM

Publicat în

spot_img
spot_img

Pe parcursul a 8 luni, din 4 aprilie până în 30 noiembrie 2023, s-a desfășurat un nou proiect de anvergură al Asociației “Inițiativă în Educație” care și-a depășit obiectivele inițiale și a constituit un real succes pentru educația colaborativă. Acest succes a fost posibil prin implicarea plină de entuziasm a membrilor asociației, cadrelor didactice, organizațiilor, invitaților și partenerilor.

Obiectivul „STEAM la puterea inEDU” a fost crearea de contexte educaționale incluzive care au contribuit la familiarizarea, accesibilizarea și dezvoltarea domeniilor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) în rândul copiilor, tinerilor și cadrelor didactice din județul Timiș.

Prin acest proiect au fost implicați peste 1500 de copii și tineri din județul Timiș în peste 60 de activități educaționale cu tematică STEAM, aproape 200 de cadre didactice din înv. primar și preșcolar din județul Timiș au participat la activități de formare continuă în perioada mai – septembrie – octombrie 2023, descoperind modalități prin care pot aduce știința și arta mai aproape de elevi. De asemenea, au fost realizate resurse educaționale deschise, care se pot descărca de pe site-ul organizației.

„În atelierele propuse elevii au fost încurajați să experimenteze, să reflecteze,
să-și testeze ideile, să-și îmbunătățească tehnicile de lucru și să aleagă materialele folosite, stimulându-le gândirea critică și creativă Prin activitățile derulate, ei au învățat să colaboreze, să ia decizii, să-și împartă munca și să comunice în echipă, dezvoltându-se competențele sociale. Întâlnirile „STEAM DATE” au încurajat procesele de reflecție, analiză și sinteză, dând copiilor încredere, curaj, ajutându-i să se exprime și să se descopere.” a declarat Andrada Mazilu, coordonator al proiectului.

Prezentările și dialogul cu specialiștii și-au propus să pună bazele unei posibile viitoare cariere în domeniul științelor și al tehnologiei, să asigure promovarea ambelor sexe în domeniul STEAM și să încurajeze fetele prin exemple pozitive. Aceasta a presupus aducerea în prim plan a figurilor feminine în domeniul STEAM și împuternicirea fetelor prin implicarea lor în diferite activități și creșterea gradului de încredere în sine.

Deoarece inechitățile dintre copiii din mediul rural și urban s-a adâncit din cauza pandemiei, peste 50% din beneficiari au fost din mediul rural. Unul dintre rezultatele scontate a fost diminuarea inegalităților de șanse prin oferirea accesului la activități STEAM copiilor instituționalizați, celor din medii vulnerabile, tinerilor și copiilor din mediul rural, precum și elevilor care aparțin minorităților naționale.

Proiectul a mai țintit către promovarea învățării pe tot parcursul vieţii și dezvoltarea competențelor cheie. Aproape 200 de cadre didactice din județul Timiș au aflat de proiectul „STEAM la puterea inEDU” și au găsit inspirație pentru a desfășura activități care implică știința și arta în sala de clasă.

„Științele sunt pasiunea mea, iar oportunitatea coordonării acestui proiect a adus multă bucurie în sufletul meu. Pe de o parte pentru că puteam organiza activități interesante din domeniul științei, iar pe de altă parte pentru că am avut privilegiul de a colabora cu profesori și specialiști minunați. Sunt profund recunoscătoare pentru transformările pe care le-a creat acest proiect, atât în ceea ce privește dezvoltarea mea din punct de vedere professional, cât mai ales în ceea ce privește impactul asupra beneficiarilor,fie că este vorba de copii ori cadre didactice. A fost impresionant să primim solicitări de sprijin din partea altor cadre didactice care și-au dorit să se desfășoare în clasele la care predau o parte din activitățile prezentate în cadrul cursurilor de formare la care au participat alături de noi. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat, au contribuit, au promovat evenimentele și ne-au ajutat în realizarea lor! a declarat Bianca Boroș, inițiatoarea proiectului.

___

Proiectul „STEAM la puterea inEDU” a fost realizat prin Fondul Științescu, un program de finanțare implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, pentru proiecte educative în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) care își propun să cultive pasiunea elevilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani pentru aceste arii.

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Liberalii din Timiș afirmă că liderul judeţean al PSD a încălcat grav protocolul dintre cele două formaţiuni

Liberalii timişeni îşi afirmă susţinerea faţă de liderul judeţean al formaţiunii, Alin Nica, preşedinte al Consiliului Judeţean, şi adaugă că vor câştiga şi de această dată alegerile locale din judeţ.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.