fbpx
0.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJClujenii au stat la coadă pentru a vizita Muzeul Farmaciei

Clujenii au stat la coadă pentru a vizita Muzeul Farmaciei

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a redeschis Muzeul Farmaciei, o bijuterie a istoriei medicale şi farmaceutice. Situat în Casa Hintz, muzeul găzduieşte o colecţie remarcabilă de peste 7.000 de obiecte autentice care ilustrează evoluţia farmaciei şi medicinei în Transilvania.

Publicul va descoperi exponate precum aparatură medicală veche, recipiente diverse şi manuscrise valoroase, toate spunând povestea bogată a sănătăţii şi bolii de-a lungul timpului, anunţă reprezentanţii muzeului. 

Muzeul Farmaciei la Cluj datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când farmaciştii de vază ai oraşului, unii dintre ei colecţionari de vechi obiecte de specialitate, stabileau un astfel de deziderat.

Prima expoziţie s-a deschis în anul 1917, în cadrul muzeului de istorie de atunci, Asociaţia Muzeului Ardelean (Erdélyi Múzeum-Egyesület), însă a fost deschisă doar un an. Următoarea colecţie de istoria farmaciei şi folclor medical a fost creată, cu scop didactic, în cadrul Institutul de Istoria Medicinii a universităţii de medicină. Cele două nuclee au fost reunite sub egida institutului şi expuse în muzeul farmaciei deschis în anul 1954 în spaţiile farmaciei naţionalizate Hintz. El este administrat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din 1963, potrivit istoricului de pe site-ul muzeulfarmaciei.mnit.ro.

Interiorul Casei Hintz păstrează decoruri farmaceutice unice în România, de secol XVIII, la parter aflându-se spaţiile vechii farmacii care a funcţionat acolo în jurul anilor 1750-1949; clădirea păstrează structura farmaciilor tradiţionale, cu spaţiile clasice (officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis – spaţiul de păstrare a materiilor prime, laboratorul, pivniţa, biroul farmacistului, podul unde se uscau plantele medicinale, chiar şi scripetele din acoperiş cu care se urcau acestea în pod). 

În perioada 2019-2023, Casa Hintz a fost restaurată, iar expoziţia de istorie a farmaciei şi medicinei refăcută şi adaptată noilor spaţii alocate muzeului.

Muzeul Farmaciei este deschis de luni până duminică, între orele 10.00-18.00. 

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

UBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţia de calitate şi servicii inovative.