fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJAmbasadorii Germaniei şi Franţei vin la Cluj, pentru a marca a 61-a...

Ambasadorii Germaniei şi Franţei vin la Cluj, pentru a marca a 61-a aniversare a Tratatului de la Élysée

Publicat în

spot_img
spot_img

Ambasadorii Germaniei şi Franţei vor marca în 22 ianuarie, la Cluj-Napoca, cea de-a 61-a aniversare a semnării Tratatului de la Élysée.

Pentru a marca cea de-a 61-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Élysée (22 ianuarie 1963) şi cea de-a cincea aniversare a Tratatului de la Aachen (22 ianuarie 2019), ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, şi ambasadorul Franţei, Nicolas Warnery, vor efectua luni o vizită comună la Cluj-Napoca.

Cei doi diplomaţi se vor întâlni cu primarul Emil Boc şi cu rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Daniel David, vor vizita Centrul cultural german şi Institutul francez şi vor susţine o conferinţă de presă, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Ambasada Germaniei la Bucureşti.

„Tratatul de la Élysée este emblematic pentru reconcilierea importantă dintre Germania şi Franţa după cel de-al Doilea Război Mondial, aflată ulterior la baza dezvoltării Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Aachen din 2019, am reînnoit acest fundament şi am stabilit un curs important pentru viitor. Ne angajăm împreună pentru consolidarea Uniunii Europene, pentru a o face şi mai rezilientă, suverană şi capabilă să acţioneze. Acest lucru este mai important ca niciodată în vremuri de provocări geopolitice majore. România este un partener-cheie pentru Germania şi Franţa în acest demers. Mă bucur să pot aniversa Tratatul de la Élysée împreună cu colegul meu francez la Cluj-Napoca. Oraşul este un model pentru ceea ce face România să fie puternică în prezent: diversitate socială şi etnică, performanţă şi excelenţă, companii inovatoare şi un mediu foarte plăcut de locuit”, a declarat, citat în comunicat”, ambasadorul Peer Gebauer.

La rândul său, ambasadorul Franţei arată că Tratatul de la Élysée este mult mai mult decât un simplu acord diplomatic.

„El simbolizează dorinţa sinceră de a construi o prietenie durabilă pusă în slujba dezvoltării Europei. Prin celebrarea a 61-a aniversări a Tratatului de la Élysée, Franţa şi Germania recunosc importanţa acestei alianţe şi îşi reafirmă angajamentul faţă de o Europă unită, paşnică şi prosperă. Acest tratat rămâne o mărturie puternică a capacităţii de a depăşi conflictele şi de a construi legături durabile bazate pe încredere şi cooperare”, a afirmat ambasadorul Nicolas Warnery, citat în comunicat.

Tratatul de cooperare franco-germană, cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Élysée, a fost semnat pe 22 ianuarie 1963 de preşedintele francez Charles de Gaulle şi cancelarul federal Konrad Adenauer, aminteşte sursa citată.

„Un pilon important al tratatului este, de exemplu, Organizaţia Germano-Franceză pentru Tineret, care promovează schimburile de experienţă. Tratatul de la Élysée reprezintă fundamentul strânsei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o bază importantă pentru dezvoltarea Uniunii Europene. Odată cu Tratatul de la Aachen, semnat de cancelarul federal Angela Merkel şi de preşedintele Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, a fost actualizat Tratatul de la Élysée şi stabilit cursul pentru a progresa pe subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educaţia, clima şi tehnologiile durabile”, se menţionează în comunicatul Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti. 

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

UBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţia de calitate şi servicii inovative.