fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJDebut la Bursa de Valori Bucureşti a obligaţiunilor emise de Consiliul Judeţean...

Debut la Bursa de Valori Bucureşti a obligaţiunilor emise de Consiliul Judeţean Cluj

Publicat în

spot_img
spot_img

Obligaţiunile emise de Consiliul Judeţean Cluj în valoare de 76 milioane euro au debutat joi la Bursa de Valori Bucureşti, alăturându-se astfel altor 4 judeţe şi 15 oraşe din România cu obligaţiuni listate la Bursă.

„Ne bucurăm că deschidem acest an cu listarea primei emisiuni de obligaţiuni derulate de Consiliul Judeţean al judeţului Cluj, că se alătură astfel altor 4 judeţe şi 15 oraşe din România care au în prezent listate obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. În ceea ce priveşte judeţele, este vorba şi despre Alba Iulia, Bihor, Hunedoara şi Timiş. Este un trend care a început în urmă cu 15 ani – şi ne bucurăm să vedem că reîncepe să ia viteză. Dacă ne uităm la obligaţiunile emise de judeţul Cluj, ca fiind parte din poza mare a obligaţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, peste trei sferturi din numărul de listări din ultimii 6 ani, în perioada 2019 – 2024, sunt emisiuni de obligaţiuni, fie că sunt obligaţiuni corporative sau obligaţiuni emise de statul român sau obligaţiuni municipale”, a declarat preşedintele BVB, Radu Hanga.

Potrivit acestuia, 144 din cele 184 de listări din ultimii 5 ani au fost sub formă de emisiuni de obligaţiuni.

„În ultimii ani, odată cu venirea unor noi emitenţi pe piaţă, s-a diversificat şi gama de oportunităţi pentru investitori. Unul dintre lucrurile care ne bucură cel mai tare este că facem legătura între capital şi idei, facem legătura între investitori şi cei care au nevoie de capital. Dacă ne uităm la investitori, faptul că am adus noi opţiuni pe piaţă, împreună cu intermediarii de la Bursă, s-a tradus în creşterea semnificativă a numărului de investitori. La sfârşitul trimestrului III al anului trecut, erau aproape 170.000 de investitori, în creştere de aproape patru ori faţă de 2019”, a adăugat Hanga.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a subliniat că ratingul judeţului Cluj, certificat de specialiştii internaţionali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României.

„Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligaţiuni, mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuşi să accelerăm proiectele de investiţii ale Consiliului Judeţean. Lansarea de astăzi va întări poziţia de lider naţional în planul dezvoltării Clujului şi va schimba faţa acestui judeţ prin intermediul ambiţiosului program de investiţii aflat în derulare şi care ţinteşte obiective de interes local şi naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, cultură, reţeaua de drumuri, extinderea canalizării şi alimentării cu apă sau reciclarea deşeurilor”, a spus Alin Tişe.

Listarea obligaţiunilor Consiliului Judeţean Cluj (CJC33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756,800 de obligaţiuni, neconvertibile, garantate şi denominate în euro. Obligaţiunile au o valoare nominală de 100 euro şi dobândă variabilă (Euribor la 6 luni, plus 3,25% pe an), scadenţă în anul 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029 . Plasamentul privat a fost intermediat din consorţiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România şi Raiffeisen Bank. VMB Partners a avut rolul de consultant financiar al emitentului. 

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

UBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţia de calitate şi servicii inovative.