fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORMuzeul Ţării Crişurilor din Oradea găzduiește, în premieră națională pentru o instituție...

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea găzduiește, în premieră națională pentru o instituție publică, proiecţia filmului ”Avram Iancu – Împotriva imperiului”

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea organizează, sâmbătă, 27 ianuarie, proiecţia filmului „Avram Iancu – Împotriva imperiului”, premieră naţională într-o instituţie publică, ce va avea loc în prezenţa regizorului Theo Thorn şi a echipei de producţie, urmată de o dezbatere.

„În anul omagial Avram Iancu, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea sa, apare această primă docudramă românească, produsă de PaPa Pictures şi Asociaţia Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art, cu consultanţa ştiinţifică asigurată de două instituţii orădene, Universitatea din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor Oradea,” a transmis, într-un comunicat, managerul MTC, Gabriel Moisa.

Istoricii care şi-au dat concursul la realizarea acestui documentar sunt prof. univ. dr. habil. Sorin Şipos, prorector al Universităţii din Oradea şi muzeograf în cadrul MTC Oradea, prof. univ. dr. Mihai Drecin şi lect. univ. dr. Radu Romînaşu.

Filmările au avut loc în perioada 9 – 15 octombrie 2023, în nordul judeţului Hunedoara, în satul tradiţional restaurat RoVillage şi în jurul oraşului Brad, în satele Baia de Criş, Bulzeştii de Sus şi în comuna Luncoiu de Jos.

Vizionarea filmului, cu o durată de 67 de minute, va fi urmată de o dezbatere pe marginea peliculei, la care vor participa regizorul Theo Thorn, managerul MTC, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, alături de actorii din distribuţia filmului: Horia Fedorca, Kata Panczel, Paula Hriscu, Damian Victor Oancea, Alin Panc şi Sandu Pop (alias Văru’ Săndel).

Avanpremiera filmului va avea loc în 24 ianuarie, într-o zi cu totul specială, de Unirea Principatelor Române, în municipiul Brad (judeţul Hunedoara), orădenii fiind invitaţi la vizionarea de la muzeu, după trei zile, pentru o adevărată lecţie de istorie.

Conducerea muzeului transmite că evenimentul se adresează celor interesaţi să descopere şi să înţeleagă mai profund evenimentele din 1848, din plină Revoluţie în Transilvania, când moţii au răspuns chemării lui Avram Iancu de a apăra Munţii Apuseni, întărind dorinţa Crăişorului Munţilor: „Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită”.

Intrarea în sala de conferinţe a muzeului este liberă însă în limita capacităţii de 150 de locuri.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi Centrul de Studii Interdisciplinare, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea.

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

O pianistă din Ucraina, invitata Filarmonicii orădene în concertul „Armonii excepţionale”

Pianista Anna Fedorova, din Ucraina, va fi invitata Filarmonicii orădene în concertul săptămânal de joi, intitulat "Armonii excepţionale", ce va avea loc sub bagheta dirijoarei Mihaela Cesa-Goje, în sala de concerte Enescu-Bartok.