fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SATU MARESe deschide prima pârtie de schi din judeţul Satu Mare

Se deschide prima pârtie de schi din judeţul Satu Mare

Publicat în

spot_img
spot_img

Pârtia de schi de la Luna Şes, prima din judeţul Satu Mare, va fi deschisă publicului duminică, 21 ianuarie, după ce s-a reuşit omologarea acesteia, a anunţat Consiliul Judeţean (CJ), sâmbătă, printr-un comunicat de presă.

„Cu zăpadă proaspătă şi condiţii meteorologice perfecte, suntem încântaţi să anunţăm că deschidem oficial pârtia de schi Luna Şes din judeţul Satu Mare. Pârtia de schi este gata să-i primească pe iubitorii sporturilor de iarnă pentru a se bucura de experienţa primelor coborâri pe această nouă bijuterie alpină. Începând de duminică, 21 ianuarie 2024, pârtia de la Luna Şes va fi deschisă pentru toţi pasionaţii de schi, zilnic între orele 09:00 -16:00”, precizează sursa citată.

Potrivit preşedintelui Pataki Csaba, după investiţii constante derulate de-a lungul anilor în infrastructura domeniului schiabil, pârtia de schi Luna Şes a fost omologată şi este pregătită să rivalizeze cu pârtii renumite din ţară.

„Ne aflăm la momentul în care am început numărătoarea inversă. Ne despart doar câteva ore până la deschiderea pârtiei de la Luna Şes, o investiţie mult aşteptată de către toţi sătmărenii şi nu numai. După decenii de încercări am reuşit ca în ultimii ani să ne adunăm toate resursele şi să ducem la bun sfârşit această investiţie care reprezintă un pas extrem de important în dezvoltarea turismului din judeţul Satu Mare, dar şi în dezvoltarea întregii zone a Ţării Oaşului, prin crearea unui întreg lanţ de servicii adiacente acestui domeniu schiabil”, a afirmat Pataki Csaba.

Staţiunea de Schi Luna Şes este situată pe pantele vestice ale Munţilor Gutâi, la poalele Vârfului Pietroasa (1.200 m) şi pe cursul superior al pârâului Talna Mare, la 8,5 km de oraşul Negreşti-Oaş, în una dintre cele mai pitoreşti zone ale României – „Ţara Oaşului”. Pârtia este clasificată ca având un grad de dificultate medie (simbol roşu) şi este destinată schiorilor cu competenţe medii şi avansate de schi alpin. Are o pantă medie de 23%, lungimea este de 2.100 metri, lăţimea are aproximativ 50 de metri şi se întinde pe o suprafaţă de 9,5 hectare.

Pârtia beneficiază de un telescaun modern având o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră, iluminare nocturnă şi un sistem avansat de pregătire a zăpezii artificiale.

Proiectul a cuprins investiţii în modernizarea drumului de acces spre baza pârtiei, alimentarea cu energie electrică şi apă potabilă a zonei turistice, realizarea lacului de acumulare, a rezervorului de apă şi a staţiei de tratare a apei. De asemenea, au fost instalate grupuri sanitare, a fost achiziţionată o maşină de bătut zăpada şi au fost construite un punct de prim ajutor şi o bază Salvamont.

Finanţarea lucrărilor, în valoare totală de 71.678.934 lei, a fost asigurată din bugetul de stat, fonduri PHARE, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, precum şi din bugetul Judeţului Satu Mare şi bugetul oraşului Negreşti-Oaş. Întreaga investiţie este administrată de Consiliul Local Negreşti-Oaş.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel