fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘUna dintre cele mai moderne școli din țară, inaugurată la Găneşti

Una dintre cele mai moderne școli din țară, inaugurată la Găneşti

Publicat în

spot_img
spot_img

Una dintre cele mai moderne şcoli din România, dotată cu laboratoare de informatică, table inteligente şi toată infrastructura necesară educaţiei copiilor din ciclul primar şi gimnazial, realizată în urma unui investiţii în valoare de circa 1,5 milioane euro, a fost inaugurată, duminică, la Găneşti, conform Agerpres.

„Astăzi este o sărbătoare mare în comuna noastră, în satul Găneşti, în primul rând. Dintre toate proiectele europene şi tot ce s-a realizat în ultimii 10-12 ani, acesta este cel mai mare proiect, în valoare de aproximativ 1.500.000 euro. Pe lângă faptul că avem drumuri, avem canalizare, avem apă, grădiniţă cu program prelungit, iluminat public modern, pentru sufletul meu şi pentru mine aceasta este cea mai importantă investiţie, atât valoric, cât şi sufleteşte (…). Numai dacă investeşti în copii, aşa o să avem viitor. Această şcoală este finanţată din fonduri europene, pe Programul Operaţional Regional, şi dacă vorbim de proiectare, au trecut peste 4 ani de când a început, dar efectiv lucrările au început acum 2 ani. Deci, în 2 ani am reuşit să extindem şi să reabilităm şcoala”, a declarat primarul comunei Găneşti, Elemer Balog.

Primarul a spus că în fiecare dintre cele 17 clase ale şcolii există tablă electronică, interactivă, există câte un laptop pe fiecare catedră, la profesor, mobilier nou, robineţi de apă cu senzori, încălzire centrală.

De asemenea, toate laboratoarele au fost dotate la cele mai înalte standarde. De exemplu, în laboratorul de Biologie, fiecare copil are microscop. Dotări excepţionale au şi laboratorul de fizică, cel de chimie, geografie, dar şi cel de informatică.

„Toată şcoala are table de ultimă generaţie şi firma din Bistriţa care a montat tablele interactive şi sala de informatică a spus că sunt ultimele generaţii de calculatoare şi ultimele de generaţii de table informatice”, a precizat primarul comunei Găneşti, Elemer Balog.

Profesorul de Matematică-Informatică, Szondi Kelemen, susţine că elevii trebuie să beneficieze de aceeaşi calitate a învăţământului atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, astfel încât copiii educaţi în şcoli rurale să nu resimtă nicio diferenţă faţă de cei de la oraş.

El spune că laboratorul de Informatică va fi folosit în special de către elevii claselor V-VIII, dar că şi clasele mai mici pot avea acces la acesta.

Directorul Şcolii Gimnaziale „Fogarasi Samuel” din Găneşti, Laszlo Pataki, a spus că elevii din această comună beneficiază de o bază materială de excepţie şi că aici sunt întrunite toate condiţiile pentru asigurarea unui trai de calitate, dar că inteligenţa artificială nu înlocuieşte învăţarea.

„Chiar dacă sunt mijloace inteligente, acestea nu gândesc şi nu acţionează în locul nostru. Inteligenţa artificială nu înlocuieşte învăţarea şi hărnicia. Acestea depind de elevi”, a atras atenţia directorul Laszlo Pataki.

Senatorul Attila Cseke, fostul ministru al Dezvoltării, a subliniat că şcoala din Găneşti, ca de altfel numeroase alte investiţii, este rezultatul a doi ani şi jumătate de guvernare a UDMR.

„Ceea ce în doi ani şi jumătate de guvernare UDMR a produs pentru România se vede şi aici, la Găneşti, unde avem numai în aceşti ani programe de investiţii, şase mari investiţii ale comunei, care însumează 28 de milioane de lei. Suntem la inaugurarea unei reabilitări la şcoala generală din localitate şi noi credem că ceea ce UDMR a arătat în 2 ani şi jumătate la guvernare va trebui continuat. Vin alegerile din acest an, dar pentru România cred că participarea UDMR a fost o un punct de stabilitate şi a adus foarte multe programe de investiţii, pe care miniştrii noştri le-au promovat şi care aduc dezvoltare tuturor localităţilor din România”, a declarat presei Attila Cseke.

Politicianul a spus că, în calitatea sa de ministru al Dezvoltării, a semnat investiţii pentru întreaga ţară în valoare de peste 25,1 miliarde de euro, atât pe fonduri europene, cât şi pe fonduri naţionale.

La inaugurarea noii şcoli au participat prefectul judeţului, Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, liderul UDMR, Kelemen Hunor, numeroşi parlamentari şi reprezentanţi şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. 

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Încep lucrările de construcție a centrului de mari arși din Târgu Mureș

Noua clădire din Târgu Mureș va avea 7 nivele și va cuprinde 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje.