fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJUBB şi Universitatea Constantine3 din Algeria au încheiat un acord de cooperare...

UBB şi Universitatea Constantine3 din Algeria au încheiat un acord de cooperare pentru schimburi de studenţi, cadre didactice şi cercetători

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea Constantine3 din Algeria au semnat un acord de cooperare pe mai multe domenii care vizează schimburi de studenţi, cadre didactice şi cercetători, dar şi participarea la programe comune în domeniul cercetării şi dezvoltării instituţionale.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, a primit joi, 25 ianuarie 2024, delegaţia Universităţii Constantine3 din Algeria (UC3), formată din prof. Mohamed Faouzi Kenaza şi dr. Mohammed Messahel. Discuţiile au vizat cooperarea între cele două universităţi, realizarea de schimburi de studenţi, cadre didactice şi cercetători, participarea la programe de cooperare comune în domeniul cercetării şi dezvoltării instituţionale”, a transmis, joi, UBB, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că acordul semnat între cele două universităţi prevede deschiderea unor birouri de reprezentare în sediile instituţiei partenere.

”Astfel, UC3 va avea un punct de lucru găzduit de Centrul de Studii Africane al UBB, iar UBB va deschide un birou de reprezentare la Constantine, acesta fiind cel de-al doilea din Africa, după cel deschis în vara anului 2023 la Universitatea Cheikh Anta Diop din Dakar (Senegal). Deschiderea unor puncte de lucru ale UBB în ţări africane face parte din strategia de internaţionalizare a UBB şi este consonantă cu misiunea asumată de universitatea clujeană în cadrul organizaţiei universităţilor europene orientate către cercetare intensivă, GUILD organizaţie care coordonează o serie de proiecte internaţionale de excelenţă în domeniul cercetării şi dezvoltării academice în parteneriat cu universităţi şi reţele universitare din state africane”, a mai transmis universitatea.

Spre exemplu, în cadrul definit de GUILD, UBB este deja partener principal într-un Cluster African-European de Excelenţă dedicat ”Managementului Resurselor de Pământ şi Apă, cu impact asupra Sănătăţii Umane” (Sustainable Water and Land Resource Management for Human Well-Being).

”Din partea europeană, Clusterul este condus de Universitatea din Berna, cu UBB partener principal, alături de alţi parteneri („World Overview of Conservation Approaches and Technologies”), iar din partea africană Clusterul este condus de Addis Ababa University, cu parteneri principali Universitatea din Nairobi, Universitatea Rhodes şi Universitatea Cheikh Anta Diop, alături de alţi parteneri (spre exemplu, Ministerul Apei şi Energiei din Etiopia)”, a mai transmis instituţia de învăţământ.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

UBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţia de calitate şi servicii inovative.